Storm Hans

De storm heeft inmiddels een naam: Hans. Zoals verwacht gaat het in de loop van maandag hard waaien. We leggen nog een extra lijntje uit met een schokdemper vanaf de boegspriet, zodat alle beweging elastisch wordt opgevangen. Ondanks de herrie buiten is het binnen relatief rustig. Er is heel weinig getij in het Oostzeegebied, maar de waterstand wordt wel beïnvloed door de wind. Over het hele gebied van Denemarken tot de Baltische staten staat een westelijke storm, die het water wegduwt. Gelukkig hebben we daaraan gedacht bij het kiezen van Aabenraa als schuilplaats. Wij beginnen met 1,7 meter water onder de kiel. Daar is maandagavond nog maar 40 centimeter van over. Volgens de prognose van het DMI (de Deense meteo dienst) is dat het dieptepunt. Vanaf nu stijgt het water de komende twee dagen weer naar de normale stand.

Vanuit gebieden ten noorden van ons komen diverse berichten over schade. Sommige havens liggen veel minder beschut en daar gaat het soms mis. Een mast die is afgebroken, boten die al dan niet met steiger en al op drift gaan en grote overlast, ook op het land in Zweden en Noorwegen. Gelukkig blijft het in onze haven beperkt tot veel herrie, kou en regen. ’s Ochtends doen we zelfs de kachel een poosje aan.Dinsdag is het wat rustiger dan verwacht, maar de windstoten zijn nog altijd heel krachtig (tot zo’n 45 knopen). Woensdag waait het harder dan verwacht, maar het blijft de hele dag bijna droog. We wandelen naar de supermarkt voor wat boodschappen en ’s avonds gaat we nog één keer uit eten in het gezellige havenrestaurant.


Al met al pakken we de mooie momenten. Als het nog rustig en zonnig is nemen we een wijntje in de kuip. Joke gaat maandag op wolwinkeltjesjacht terwijl Johan wat klusjes doet en de motor controleert. We wandelen wat en ’s avonds kijken we een paar films. Onderwijl werken we aan e-mails die we moeten sturen. Al met al niet echt een zeilvakantie, maar we vermaken ons en prijzen ons gelukkig met de vooruitziende blik om bijtijds een geschikte haven uit te zoeken. De boot is nu ons zomerhuisje.

We hebben de definitieve bevestiging dat we voor het overwinteren in Fehmarn terecht kunnen. Donderdag vertrekken we weer met bestemming Faaborg. Er lijkt een beetje zomer in de vooruitzichten te komen!