Haderslev

Vrijdag is het beter weer en gaan we ankerop, het anker ligt diep ingegraven en het kost enige moeite om het op te halen. We zeilen op de fok weg uit de baai en zetten koers richting Haderslev. We moeten tussen Arøsund en Arø door en koersen dan aan op de goed betonde geul die naar Haderslev leidt.


Aan het begin van de fjord (wij zouden het meer als rivier bestempelen) zien we aan stuurboord zeehonden op een zandbank liggen. De lange smalle fjord loopt door een fraai glooiend landschap van akkers en bossen. De geul is smal, maar goed aangegeven met boeien. Buiten de geul is het vrijwel overal ondiep.


Haderslev ligt aan het einde met aan de noordzijde een gemeentehaven en aan de zuidzijde verenigingshavens1, waar wij in een box afmeren. Er zijn veel vrije plaatsen. Van de drukte van het vakantieseizoen is hier niet veel te merken, omdat het een grote omweg is om hier te belanden.

We blijven hier uiteindelijk vier nachten. Zaterdag wandelen we door het charmante stadje, met leuke winkels en fraai onderhouden oude gebouwen. Zondag regent het de hele dag vrijwel onafgebroken, dus cocoonen we lekker en zitten we aan de buis (nou ja, laptop) gekluisterd om de Grand Prix van Hongarije te kijken.


Maandag is het zowaar mooi weer en gaan we met de bus naar een natuurgebied achter Haderslev. We maken daar een leuke wandeling, waarbij we ook herten zien. Tenslotte lopen we terug naar de boot en ploffen moe maar voldaan neer. Een welbestede dag!Dinsdag valt er nog een enkel buitje, maar het lukt om droog over te komen naar de volgende bestemming: Arøsund. Je kan hier ook aan de overkant naar een heel klein haventje op het eiland Arø, maar hier gaat de vakantiedrukte niet aan voorbij. Bovendien waait het heel hard, tot 28 knopen een dikke windkracht 7. Johan voelt er niet zoveel voor om in dat mini haventje moeilijke toeren uit te moeten halen als er geen plek is. Het wordt dus Arøsund, een iets grotere haven, waar we nog een geschikte vrije box vinden. We zijn op tijd, want uiteindelijk loopt de haven behoorlijk vol.

Morgen willen we met de ferry naar Arø en daar op ontdekkingstocht gaan. Het zou een koude, maar droge dag moeten worden. Prima wandelweer!