Via Medemblik naar Harlingen

We willen een bezoek brengen aan een tante in Medemblik. Donderdag is de laatste dag, omdat ze daarna een poosje niet thuis is. Daarom vertrekken we donderdag bijtijds. De windverwachting liet te wensen over, maar uiteindelijk was het prima zeilweer. We meerden af in de Middenhaven, waar ook de Guppy van Laura Dekker bleek te liggen! De avonturen van Laura Dekker hebben ons mede geïnspireerd bij onze zeilreizen. Als we tijdens ons rondje Atlanic met zijn vieren in de weer waren met een fokkeboom met het reven van de zeilen, zeiden we vaak “als Laura dat alleen kan, moeten wij het met zijn vieren ook kunnen”. We herkennen wat zij en haar partner aan de kinderen meegeven op de zeilreizen ook in wat wij aan onze kinderen hebben mogen meegeven.






Vrijdag gaan we ons voorbereiden op het afstappen van Bas en opstappen van Ad en Marlies. De boot wordt opgeruimd en de achterhutten weer omgetoverd van berghokken naar slaapkamers. Bas heeft een praatje met Laura Dekker gemaakt en komt enthousiast terug. Wij hebben al maanden het plan om een bescheiden bedrag, dat wij ter besteding aan een goed doel op het gebied van watersport hebben gekregen, aan de stichting van Laura Dekker te doneren. Johan wilde dat via een mail regelen, maar Joke stelt voor langs te gaan en het nu te regelen. Zo gezegd zo gedaan. We mogen uiteindelijk zelfs even aan boord van de Guppy kijken en maken een gezellig praatje.



Zaterdag komen Ad en Marlies aan boord. Zij willen graag eens een nachttocht meemaken en we hopen dat we geschikte weersomstandigheden treffen om richting Duitsland of Denemarken te gaan. De eerste tocht gaat van Medemblik naar Harlingen. Het eerste stuk op het IJsselmeer treffen we nog een goede zeilwind. De sluis bij Kornwerderzand is niet al te druk en daarna kunnen we met stroom mee naar Harlingen waar we in de Noorderhaven afmeren.








Maandag besteden we aan het voorbereiden van de boot op de komende tochten over zee. Marlies gaat zelfs de mast in om het windvaantje weer gangbaar te krijgen. Ze controleert onderweg nog de verstaging en maakt foto’s van details. Op één plek lijken scheurtjes in het RVS te zitten, maar het valt gelukkig mee: het is de afdruk van de wals die ooit de verstaging in de terminals heeft vastgemaakt. Naderhand komt een buurman uit het huis naast de boot langs om ons e-mail adres te vragen. Hij heeft foto’s gemaakt vanuit de de bovenste verdieping van zijn huis!














De weerberichten zijn erg wisselend, dus we gaan ons maar eens verdiepen in de mogelijkheden om richting Helgoland of Cuxhaven te gaan.