Onverwachte belevenissen in Duinkerke

De havenmeester komt later op de dag nog een keer langs met de vraag of we de zaterdagochtend rond 9.00u beschikbaar zijn. Er komt een journaliste van een plaatselijke krant om aan een aantal toeristen die Duinkerke met de boot bezoeken wat vragen wil stellen en hoe ze het hier vinden. Hij belooft ons zelfs een ontbijt! We gaan die avond heel vroeg naar bed, nog altijd vermoeid van de zeiltocht. ’s Ochtends melden we ons boven het havenkantoor.We krijgen heerlijke croissants met een sapje en koffie. De croissants bewijzen dat we echt in Frankrijk zijn. Zo lekker vind je ze zelden in Nederland. Als wij aan de beurt zijn vertellen we ons verhaal. We vertellen dat we drie maanden onderweg zijn en rond de UK zijn gevaren, wat meteen de belangstelling wekt. Op de vraag hoe lang we al dergelijke zeiltochten maken proberen we het antwoord samen te vatten met het Rondje Atlantic, de zomers in de Oostzee en dan nu deze reis. De havenmeester is ook meteen geïnteresseerd. Heeft Beluga de Atlantische Oceaan overgestoken? Dat is zijn droom om ooit nog eens te doen.

Uiteindelijk worden we bij de boot op de foto gezet. We worden hartelijk bedankt voor ons verhaal, de journaliste vind het een interessante story voor haar artikel. Wij vinden het altijd leuk om over de reizen te vertellen. We zijn benieuwd naar het resultaat en zullen dat binnenkort gemaild krijgen. Wat een onverwachte ervaring!

Later wandelen we de stad in en bezoeken de markt. Het is er enorm druk en Joke koopt er vers fruit.

’s Middags wandelen we langs de noordoost kant van de haven naar het strand. Je komt er ook langs een oude hal van een voormalige scheepswerf. Het is heel interessant om te zien hoe men deze heeft omgetoverd in een kunstgalerie en bereikbaar gemaakt met een loopbrug. Heel wat beter dan wat er anders zou gebeuren: een vervallen hal met ingegooide ruiten. Een slimme oplossing om het een nieuwe recreatieve bestemming te geven. Onderwijl doen we de was in de wasmachine van de haven.
We dineren in het havenrestaurant. Ook dit is verrassend goed. Het eten is van hele goede kwaliteit. De Franse Cuisine bewijst zich zelfs hier! Al met al krijgt Duinkerke een plus op ons lijstje van havens langs de kust!

Zondag blijven we nog een dagje liggen. We bereiden de route voor richting België en Nederland, doen de was en deponeren de laatste jerrycan diesel in de tank. Joke kukelt onverwacht van de kajuittrap, maar de schade blijft beperkt tot een schaafwond en een aantal blauwe plekken. Het herinnert maar weer eens dat je toch altijd kwetsbaar blijft. We verwachten maandag verder te gaan, met dit keer weinig wind.