Naar Craobh

Wat gaan we verder doen? Terug door het Caledonisch kanaal of toch verder. De weersverwachtingen maken het een puzzel om de tocht zuidwaarts richting de Ierse Zee te vervolgen. Na rijp beraad willen we vooralsnog toch door.
We hebben voor het vervolg van de reis onze zinnen gezet op Craobh (spreek uit als het Engelse ‘groove’). De tocht erheen is enigszins avontuurlijk (Johan gebruikte liever het woord irritant). De nog steeds op het waterniveau hangende bewolking zorgt voor matig zicht en om de haverklap intensieve motregen.






Er was westenwind beloofd, maar dat werd zuidwest. Wind on the nose! En het is uiteraard heel koud. We hebben stukjes kunnen zeilen, maar het meeste werk moet de motor toch weer doen. De navigatie moet heel zorgvuldig, omdat er vele gevaren net onder water op de loer liggen. We hebben natuurlijk gezorgd dat we met stroom mee varen en dat is maar goed ook. Op sommige stukken hebben we bijna vijf knopen stroom mee. De boot zou hier tegenin varend stil liggen. Het water is in deze stukken erg onrustig, als een snelstromende rivier. Het kost daarom de nodige stuurmanskunst om de boot veilig langs de eilandjes en rotsen te loodsen. Achter de kaartplotter geeft Joke de koersen op en Johan concentreert zich om de boot op de juiste koers te houden ondanks de soms flinke golven en kolkende stroming.






Na 38 mijl komen we aan in de haven van Craobh en krijgen via de marifoon een box toegewezen. Tijd voor een welverdiende warme douche. We blijven nog een dag liggen. Het is hoog tijd voor huishoudelijke klussen en een grondige controle van de boot. De schroefas afdichting vergt een beetje onderhoud, de motor wordt gecontroleerd, de accu’s gechecked en nog het een en ander. In de komende tijd gaan we enkele serieuze tochten varen met heftige stromingen en daardoor mogelijk behoorlijk wild water. We willen graag dat de boot goed voor ons zorgt, dus moeten wij ook goed voor de boot zorgen.



Het plan is om door het Crinan Canal te gaan en zo één van de heftige stukken water (rond Mull of Kintire) te vermijden. Morgen gaan we naar de ingang van dat kanaal. Het zou het meest pittoreske Schotse kanaal moeten zijn, dus we zijn benieuwd naar wat de komende dagen ons gaan brengen.