Whitby

De volgende ochtend is het tijd om Whitby te bekijken. Wat een leuke verrassing is dat! Het is een prachtig plaatsje met hele mooie historische straatjes. We lunchen in een gezellig oud-engelse tea-room, met slechts enkele tafeltjes. Overal zijn nog de versierselen van de Queen’s Jubilee viering te zien, wat het nog gezelliger maakt. We lopen langs een replica van de Endeavour, een van de schepen die hier gebouwd zijn voor Captain Cook. Er is zelfs een Cook-museum.





Onderweg zien we vele winkels die Whitby Jet verkopen, even op internet neuzen leert ons dat dit een fossiel is van het hout van de monkey-puzzle-tree. Alleen al de naam is komisch, de nederlandse vertaling is het saaiere woord slangen-den.
In de Victoriaanse tijd werden hier al sieraden gemaakt van dit licht in gewicht gesteente. Queen Victioria kon rekenen op grote exemplaren, die dus makkelijk te dragen waren.











Via een trap van 199 treden komen we bij de ruïne van een grote Abbey (abdij). Deze abdij is oorspronkelijk uit de 7e eeuw en vervolgens vernietigd door de Vikingen. Monniken hebben in de eeuwen daarna nog tweemaal een nieuwe abdij op dezelfde plek gebouwd. De huidige ruïne is gemaakt tussen de 13e en 15e eeuw. In 1539 is deze vernietigd onder het bewind van Henry VIII.
We lopen nog wat verder en vinden een kleine lokale brouwerij, waar Johan een doosje met drie leuke biertjes op de kop tikt.













Weer terug op de boot gaan we de Formule 1 race bekijken op de laptop. Johan nuttigt daarbij natuurlijk zo’n biertje. Joke nipt mee en vind het zowaar ook lekker!