Fur

Donderdag 27 juni is het mooi weer. We huren fietsen en gaan Fur verkennen. De mooiste stukken van het eiland liggen in het noordwesten. Meestal gaan we over grindpaden door het heuvelachtige terrein. We komen bij een galerie waar ze bijzondere wol verkopen. Joke vind een mooie streng waar ook zeewier in is verwerkt. De eigenaar van de galerie legt uit dat op Fur veel kunstenaars wonen. We zagen overal langs de weg al kleurig geschilderde vissen staan. Die zijn gemaakt door kunstenaars van het collectief waarbij de meeste kunstenaars zijn aangesloten.








We fietsen door en komen bij de Gamle Havn (de oude haven). Deze haven is sinds 1956 door verzanding in onbruik geraakt. Het was een vissershaven, wat in het kleine bijbehorende museum nog te zien is. Er zijn interessante foto’s en gebruiksvoorwerpen uit die tijd te zien. Verderop komen we bij de meest noordwestelijke punt en maken een wandeling door de mooie natuur en langs de hoge kliffen.













Fur is één van de mooiste eilanden die we hebben gezien, met een veelzijdig landschap. We bezoeken het hoogste punt (76 meter) en komen langs de lokale bierbrouwerij, Fur Bryghus. We maken nog wat wandelingen, o.a. naar de Rødsten (Rode Rots). Bij enkele afgravingen, en bij de hoge kliffen langs de kust is de geologische geschiedenis goed te zien aan grillig gevormde aardlagen, met zwarte strepen die de oude vulkanische ontstaansgeschiedenis van dit deel van de wereld laten zien.