Ipswich en Harwich

Donderdag 31 juli komt een engelse kennis aan boord. We eten die avond gezellig bij een Indiaas restaurant.

Het is 1 augustus, Joke en Johan zijn 25 jaar getrouwd. De vorige dag waren de jongens op een sneaky mission de stad gegaan. Vandaag blijkt dat ze champagne, een felicitatiekaart en bonbons hadden opgescharreld. Erg leuk! Met deze ingrediënten vieren we deze mijlpaal op gepaste wijze. Terwijl de jongens naar de kapper gaan, gaat Joke uitgebreid winkelen in haar eentje en komt terug met een tas vol nieuwe kleding. Gisteren waren we al wat luxer uit eten geweest, dus vandaag dineren we bij de Burger King. Maar de ijsjes zijn wel heel lekker daar!








Ipswich is best leuk om wat rond te kijken. De jachthavens liggen achter een sluis die het getijde buiten houdt. Op kanaal 68 wordt Joke beleefd te woord gestaan als we zaterdagochtend (2 augustus) verzoeken om toegang tot de sluis: “good morning Ma’am”. We willen met de laatste ebstroom mee de River Orwell af naar Harwich. In de sluis krijgen we een beleefd “here we go” als de sluis in een fiks tempo leegkolkt. Gelukkig is het heel goed ingericht op jachten en liggen we prima langs een drijvende steiger die met het waterniveau mee omlaag gaat.

Met het laatste beetje stroom mee varen we haar Harwich. Daar is een aanlegplaats voor jachten met de naam Halfpenny Pier. Er is gelukkig een mooie plek vrij voor ons als een ander jacht net wegvaart als wij aankomen. Niet ver hiervandaan vertrekt de ferry naar Hoek van Holland. Bas gaat morgen hiermee terug naar huis, omdat hij nog wat extra rijlessen wil hebben voor het rijexamen over een week of twee.

We liggen hier bij het oude dorpje Harwich. De ferry vertrekt een kilometer of vier hiervandaan. Er rijdt een treintje, maar die komt wel heel kort voor de uiterste incheck-tijd aan. Bas overweegt om te gaan lopen. De havenmeester is echter zeer gastvrij en behulpzaam. Hij biedt aan om Bas en nog twee personen van een andere boot te brengen met zijn auto. Zondagochtend stappen ze in bij de havenmeester. Kort na 10 uur komt de ferry langsvaren. We zien Bas aan boord staan. We zijn nog met zijn drieën aan boord. Even wennen.






We gaan nu de weerberichten bestuderen voor de terugtocht naar Nederland. Het ziet ernaar uit dat we maandag en dinsdag onderweg zullen zijn naar IJmuiden.