Oorlam

— verstuurd via Iridium 21/06/2013 13.50 UTC 45.02.1N 17.41.4W, etmaal-afstand 119 mijl, afstand tot Falmouth afgenomen met 116 mijl (nog 616 mijl).

Even een weerpraatje. Op deze oversteek kom je vrijwel zeker een of meer depressies tegen. Wij hebben een depressie die volgens de verwachtingen ten noorden van ons langstrekt. De bijbehorende westenwind die ten zuiden van de depressie staat is bij ons aangekomen. Zo’n 200 mijl ten noorden van ons stormt het, onze taak is te proberen om dicht genoeg bij de depressie te zijn om de gunstige westenwind zo lang mogelijk vast te houden, maar niet noordelijk genooeg te varen om storm te krijgen.

Onze depressie gaat als het goed is later afbuigen naar Schotland, zodat wij wel op koers kunnen blijven, maar de depressie zelf niet over ons heen krijgen. We hopen natuurlijk dat de weersverwachtingen deze keer goed uitkomen.

De temperatuur van het zeewater is gedaald tot 14,5 graad, de luchttemperatuur daalt navenant mee. Tim en Bas denken dat we op het zuidelijke halfrond zijn, aangezien het meer op midwinter dan op midzomer lijkt. We zitten allemaal met onze dikke windstop fleecetruien aan in de kajuit.







Vandaag bereiken we het halverwege punt, reden voor een dubbele happy hour en een oorlam (en een extra oorlam voor degene die weet wat het is).

— verstuurd via Iridium