Regen!

— verstuurd via Iridium 22/05/2013 15.40 UTC 36.36.9N 39.13.5W, etmaal-afstand 101 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 95 mijl (nog 423 mijl). Etmaal 23 uur!

Gisteren de klok weer een uur vooruit gezet en meteen gevierd dat we inmiddels twee weken op zee zitten.

Het moest er eens van komen. In de loop van de avond is ons front gepasseerd. De wind werd sterk variabel en af en toe vrij krachtig. Gedurende de wacht van Tim nam de wind in enkele minuten toe tot 30 knopen, viel weer weg en draaide 180 graden. Omdat de boot door Arie de windvaan wordt gestuurd draaide de boot mee en koerste nu zuid. We keken het nog even aan. De golven komen van alle kanten, terwijl de zeilen klapperen omdat er vrijwel geen wind meer was. Dus hebben we toen maar de zeilen gestreken en de motor gestart. Appie de stuurautomaat koppelen via het “plankje van Olav” aan de windvaan en zo kunnen we binnen wacht houden.





De radar bewijst goede diensten en we spotten drie schepen. De radar ziet ze veel eerder dan wij. Het regende vrijwel onafgebroken gedurende 24 uur. Gedurende de nacht krijgen we wind tegen, dus laten we de boot maar doorhobbelen. Het wordt geen record etmaal zo.

In de loop van de ochtend draait de wind en neemt weer af. Rond 12.00 uur zetten we weer zeil en varen halve wind weer verder. De golven zijn niet hoog, maar komen letterlijk van alle kanten, zodat de boot flink hobbelt. De zeilen klapperen dus nog wel behoorlijk, het blijft afwachten hoe lang we zo kunnen doorgaan. We belanden nu langzamerhand in de kern van het hogedrukgebied. Het voordeel is, dat we weer wat blauwe lucht zien en dat de regen is opgehouden.



— verstuurd via Iridium