Weersverwachting

— verstuurd via Iridium 13/05/2013 18.09 UTC 29.45.4N 58.07.8W, etmaal-afstand 124 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 115 mijl (nog 1459 mijl)

Een berichtje van de schipper vandaag.

We halen elke dag weerkaarten en een gribfile op. De combinatie van die informatie geeft ons een goed beeld van de actuele weersverwachting. We proberen op die manier eventueel opkomend slecht weer zo veel mogelijk te vermijden. Momenteel varen we aan de zuidwestkant van het Azoren hogedrukgebied. De wind draait met de klok mee om de kern. Met die klok liften wij nu al sinds de start mee. Dat betekent voor ons oostenwind, langzaamaan draaiend naar zuidoost. Bedenk daarbij dat die klok wel een paar duizend kilometer groot is. Het duurt even voordat je met een langzaam varend bootje er iets van merkt.

Gisteravond zijn we van koers gewijzigd. In de loop van de nacht wees de boeg voor het eerst in de richting van Flores. Eerlijk gezegd hebben wij niets gedaan, de koerswijziging is gekomen omdat de wind eindelijk wat meer zuidoost is geworden. Arie, onze windvaan die de boot stuurt volgt dit keurig, dus draait de boot mee als de wind draait. We hadden dit al een paar dagen geleden zien aankomen en het komt keurig uit. De stand van de zeilen hebben we sinds Sint Maarten niet meer gewijzigd, alleen zoms wat meer of minder zeil.

Wat we ook hebben zien aankomen, is een lagedrukgebied. Dit is iets ten noordwesten van ons ontstaan tussen twee grote hogedrukgebieden. Dit ding is nogal onzeker. Eergisteren lieten de weerkaarten het naar het noorden verdwijnen, gisteren naar het zuidwesten (naar ons toe dus). Vandaag vinden ze weer dat het naar het noorden gaat, met achterlating van een storing (voor de kenners: een occlusiefront). Het front is op de laatste kaarten niet al te actief. Voorlopig ziet het er dus niet zo slecht uit en laten we Arie lekker verder varen. Onze strategie blijft om veel mogelijk oostwaarts te blijven gaan. Mogelijk blijven we het front op die manier voor.





We hebben vandaag, op enkele buien om ons heen na, weer een zonnige dag. De wind is prima, rond de twintig knopen.

— verstuurd via Iridium