Zachtjes wiegend…

We hebben een aantal boeken over zeilreizen aan boord. Leuk om te lezen, zeker omdat de meeste boeken gaan over dezelfde route die wij varen. In alle boeken staat wel ergens: “zachtjes wiegend voer ons scheepje voor de wind”. Wij vroegen ons dan af over welke oceaan zij voeren, want bij ons is het met weinig wind “met klapperende zeilen en hevig rollend tuimelt ons scheepje over de oceaan”. Maar verdraait, het bestaat. Ons bootje voer vanmorgen heel rustig bewegend en toch met een nog redelijke snelheid. We hebben allemaal weer lekker bijgeslapen.
En diezelfde boeken schrijven ook altijd: “En het warm in de boot”, verhip vandaag is dat bij ons ook zo.

Gisterochtend was dat anders. De golven kwamen letterlijk van alle kanten tegelijk. Het resultaat was dat er overal een soort pyramides van water omhoog spuiten en weer instorten. Niet hoog, maar wel zeer onrustig. De boot stuiterde omhoog, naar links en rechts en stampte tegen de golven in. Later was dat opeens weer over en werd het wat rustiger.

We hebben voor het eerst sinds Nederland nu al twee keer een uurtje stroom moeten draaien. De bewolking was zo dik dat de zonnecellen vrijwel niets deden. Onverwacht bijeffect was dat onze metertjes in de kuip (die ook op mini zonnecellen opladen) het moeilijk kregen. De windsensor in de mast die draadloos de informatie overseint naar de windmeter in de kuip viel voor het eerst uit. Die sensor heeft een eigen zonnecelletje en interne batterij om de nachten door te komen, maar kwam nu dus ook licht te kort. Dit was zelfs met de somberste dagen in Nederland en Engeland nog niet eerder gebeurd.

Joke ontdekt gelukkig bijtijds dat het slotje van een lade in de kombuis kuren vertoont. Lastig, want dan valt de lade er steeds uit. Johan weet dit weer te verhelpen.





De eerste kerstversieringen worden te voorschijn gehaald en op de regenachtige middag, die het gister was, versieren we de kajuit met lichtjes en kerstmutsen die slingervast zijn.





Dankzij Marga en Annelies hebben we nu prachtige lampjes, die het extra gezellig maken en midden in de nacht een zacht en aangenaam licht geven bij wisseling van de wacht.

Vandaag schijnt de zon weer en is het heerlijk zeilweer. De windsensor in de mast heeft weer energie. We zitten net te genieten in de kuip als bij controle blijkt dat het roertje van Arie een beetje uit zijn scharnier is gezakt. Normaal gesproken gebruik je dit als je het roertje wil opklappen. We moesten daarom de vaart uit de boot halen. Genua vanaf de boom weer inrollen, bulletalie los en de motor starten. Bas stuurt de boot in de wind om met minimale snelheid de boot een beetje gaande te houden. Johan maakt de klem-moer los en klapt het roertje met de pikhaak weer terug in de werkstand. De klem-moer heeft een ring om hem vanuit de kuip met de pikhaak weer aan te draaien. Goed dat we regelmatig alles controleren. Een mogelijk probleem is weer voorkomen.

Overigens blijken de ogen die in Mindelo op de mast zijn gezet een groot succes. We zien dat er geen enkele overbelasting optreedt. We zijn hier heel blij mee.

— Verstuurd via Iridium, 16/12/2012, 16:08 UTC, 15.39N 45.02W