Passaat pleite?

Het is al een paar dagen grijs, regenachtig en tot en met afgelopen nacht winderig. De wind is gaan liggen, zodat we vanmorgen de koers konden verleggen (gijpen, fokkeboom aan de andere kant uitbrengen). We zijn wat ver noordlijk afgedreven. We hadden dit laten gebeuren, omdat volgens de gribfiles de wind weer terug zou draaien en daarom in donker en 3 tot 4 meter hoge golven het gegoochel met de 5 meter lange fokkeboom op het voordek ons niet verantwoord leek. Dat ging echter niet door. Nu gaan we weer wat zuidelijker sturen.

Gisteren hadden we nog 141 mijl afgelegd. Vandaag 126 mijl, die ons door de afwijkende koers 109 mijl naar ons doel brachten.

De golven zijn behoorlijk afgenomen, maar nog steeds is het binnen een soort kermisattractie. Je moet je continue vasthouden en schrap zetten.






Voor ons ontstaat een lagedrukgebied, die trekt noordelijk weg. Voor ons lijkt het geen gevaar op te leveren, er is geen harde wind verwacht. Integendeel, vermoedelijk gaat het ons windstilte opleveren. Alles is ok aan boord. De boot doet het heel goed, we eten elke dag een paar goede maaltijden en proberen zo goed mogelijk het dagelijkse ritme aan te houden.

— Verstuurd via Iridium, 14/12/2012, 14:54 UTC, 16.45N 41.05W