Pech onderweg

We hebben afgelopen etmaal 122 mijl afgelegd op de twee uitgeboomde fokken. De wind nam iets toe, we wilden de genua die al iets was ingerold nog verder inrollen. Toen brak het bovenste deel van de rails van de mast los. Op deze rails zitten de ogen waarmee de fokkebomen aan de mast vastzitten (foto volgt later). ’s Morgens vroeg was het even alle hens aan dek om de bomen zo snel mogelijk van de rails te halen, die naast mast hing en enkel vallen dreigde door te snijden. Na korte tijd hadden we de zaak weer onder controle en konden we weer verder zeilen.

De rails is helemaal verbogen en de bouten zijn uit de mast gerukt. Behalve wat krassen op de mast en de fokkebomen is er geen ernstige schade ontstaan. Gevolg is wel dat we niet meer recht voor de wind kunnen zeilen en zeker een knoop langzamer gaan. We varen nu schuin voor de wind en zullen dus een beetje zigzaggend naar Mindelo varen.Johan is flink verkouden en een beetje koortsig. Verder is alles wel aan boord. Tim heeft gisteren voor het eerst vliegende vissen gezien en vanmorgen lag er een kleintje in het gangboord.
— verstuurd via Iridium —