Wachten in Falmouth

Een fenomeen dat alle vertrekkers tegenkomen is de Golf van Biskaje. Een bijzonder ruw zeegebied dat een constante stroom lagedrukgebieden over zich heen krijgt. De in de vaaraanwijzingen geadviseerde route is eerst naar Falmouth te varen en daar te wachten op een gunstig 5-daags weerbericht.

De route van Falmouth naar La Coruna loopt ruwweg zuidwest. Op de oceaan is wind tegen voor de meeste toerzeiljachten een moeizame situatie. Een gunstig weerbericht zoals in de vaaraanwijzingen staat is: geen zuidwest en geen storm gedurende de 5 dagen op de positie waar wij na elk etmaal denken te zijn.

Laat zuidwesten wind nu net de meest voorkomende windrichting zijn. Dat heeft de natuur lekker geregeld. Na morgen zien we tot en met zaterdag op de weerkaarten en de gribfiles (windverwachtingen die je kan downloaden) alleen maar zuidwest en drie keer harde tot stormachtige wind. Voorlopig een no-go dus. Bijna elk vertrekkersboek dat we lezen verteld over deze situatie. Sommigen moesten zelfs tot drie weken wachten. Wij hebben onze hoop gevestigd op een hogedrukgebied dat vanaf zaterdag invloed zou kunnen krijgen (lange termijn, dus nog erg onzeker).

Bas, Joke en Johan willen de kant op, even de benen strekken. Tim is roeit ons alledrie naar de wal. Al met al nog een aardig stukje roeien.We slenteren door Falmouth, een charmant stadje met veel historie. We belanden gelijk in de tweedehands boekwinkel Bookwise en scoren een boek van Tristan Jones. Verderop zien we Bosun’s Locker een oeroude scheepsbenodighedenwinkel met een bijzondere sfeer. Het boegbeeld voor de ingang zie je al van ver.