Het leven aan boord

Langzamerhand beginnen we te wennen aan het boordleven. We vermaken ons wel en de taken zijn verdeeld. Jammer is dat Bas nog steeds niet genezen is en nog altijd beperkt mobiel is.

Er is hier genoeg te zien en we hebben ook nog voldoende last minute dingetjes te doen aan de boot, dus we vermaken ons wel. Gister zijn we bezig geweest met het vervangen van de vetkoker voor de schroefas en controle van de schroefas en de motor, hiervoor moesten de hutten van Tim en Bas ontruimd worden. In een mum van tijd was de kajuit gevuld met een heleboel zooi.
Tim heeft katrollen voor de reeflijnen van de rolfokken vervangen, de oude waren behoorlijk vastgelopen. Hierdoor was het inrollen van de fokken erg zwaar.
Komende dagen gaan we de zeekooien inrichten, diverse haakjes, oogjes en netjes monteren. Ook gaan we nog een derde rif inrichten en diverse controles uitvoeren.

Het gebied rond Falmouth is prachtig, met heuvels en mooie vergezichten. We hebben Pendennis Castle bezichtigd, een uit 1543 stammend kasteel met veel interessante historie.
We zijn om de portemonnee te sparen van de haven naar een mooring (een meerboei) verhuisd, dat kost “maar” 19 pond per nacht, zelfs voor anker betaal je hier nog 10,5 pond. We moeten vanaf nu met de bijboot naar de wal.
Onze speciale Chinese wifi-antenne bereikt nog lekker wel illegaal de jachthaven van bijna 40 pond per nacht (op een afstand van ruim 600 meter), niet verder vertellen!

De boot gedraagt zich tot nu toe goed op zee, ook als er wat meer zeegang is voelt het binnen rustig en de overgang naar de herrie buiten buiten is dan groot. Er komt verhoudingsgewijs weinig water over en de bewegingen zijn behoorlijk soepel. Als het windstil is, dan kan de provisorisch gekoppelde stuurautomaat sturen. Als het waait kan de windvaan sturen. Voor ons is het een leerproces om de balans van de zeilen, de koers en de windvaan op elkaar af te stemmen, maar het lukt steeds beter. Als de windvaan eenmaal stuurt, dan houdt hij de boot erg goed op koers.
We vonden de nachttochten nog wel erg vermoeiend.

De zonnepanelen houden ons stroomverbruik inclusief koelkast zelfs op de meest bewolkte en regenachtige dagen ruimschoots bij. Rond het middaguur zijn de accu’s steeds weer geladen en is het nachtverbruik al weer ingehaald.