De beleefdheidsvlag

De etiquette luidt als volgt:
De beleefdheidsvlag is een kleine natie of handelsvlag van het land dat we
bezoeken. De vlag voeren we in het stuurboordwant onder de zaling zodra we de territoriale
wateren van dat land binnenvaren. Indien er naast de natievlag ook een handelsvlag van dat land bestaat dienen we ons ervan te vergewissen welk van die twee door het land gewenst wordt.
Bijvoorbeeld in Groot Brittannie is dit de “Red ensign” en niet de “Union Jack”.
De beleefdheidsvlag dient altijd in samenhang met de natievlag te worden gevoerd.
Hijsen mag dus pas na het hijsen van de natievlag en neerhalen moet voor het
neerhalen van de natievlag gebeuren.
Als indicatie voor afmetingen voor de beleefdheidsvlag nemen we minimaal 3% van
de scheepslengte, met een minimum van 30 cm.

Juist ja, weer wat geleerd. Voor de reis hebben we er een stuk of 25 nodig. Rondkijkend op internet schrikken we ons een hoedje. De vlaggen van Europa die zijn hier wel te koop, maar de vlaggen voor het Caribisch gebied zijn nogal prijzig (tussen de 20 en 40 doller per stuk). Hmm, niet echt leuk dus. Nu kun je ter plekke vast wel een vlaggetje kopen, maar dan ben je eigenlijk al te laat. Zelf onderweg knutselen is ook een optie.
Nog verder surfend kom ik een vlaggenlijn tegen met 20 Caribische vlaggetjes voor slechts 17 euro. Deze heeft tijdens Bas zijn verjaardag in februari al in huis gehangen om alvast een beetje in de stemming te komen.
De overige vlaggen gaan we zelf op vlaggendoek laten printen, geinspireerd door alle reclamevlaggen die je tegenwoordig ziet. Door ruimte overschot kunnen we zelfs het logo van de website erop zetten, hebben we straks onze eigen unieke vlag.

Als ik de vlag heb samengesteld krijg ik het bericht dat de fabrikant een vector-bestand van de layout wil hebben. Gelukkig heeft Johan daar verstand van en een handig programmaatje die mijn plaatjes in het juiste formaat kan zetten. Vector bestanden zijn oneindig schaalbaar, dus opgeblazen blijft het plaatje hetzelfde zonder dat er blokjes ontstaan.


Na het nodige knip- en naaiwerk heb ik de afgelopen weken al 20 vlaggetjes gemaakt, keurig voorzien van een touwtje, paalsteek en de landnaam (zelfs na tig keer kijken onthoud ik de namen nog niet).


Vandaag gaan twee testvlaggetjes de mast in. Ben benieuwd hoe ze er over een week uitzien, deze week is er in ieder geval genoeg regen en wind voorspeld. Al met al een leuk experiment en zo zijn we voor nog geen 80 euro 30 vlaggetjes rijker. En mochten ze toch kapot waaien, dan kunnen we ter plaatse altijd nog nieuwe kopen.