Port of Rotterdam

Toevallig zagen we een tijdje geleden een bericht voor een open dag bij de Verkeerscentrale Rotterdam. Tja, daar hoefden we natuurlijk niet lang over na te denken, meteen inschrijven dus. Vanmiddag zijn we met z’n drieen naar Rotterdam getogen (helaas zat Bas nog op school).

We werden ontvangen in het hypermoderne gebouw van de Verkeerscentrale en kregen uitleg over de werkzaamheden van de Havenmeester, het VerkeersBegeleidingsSysteem (oftewel VTS in het engels VesselTrafficSystem) en een rondleiding.Wat ons opviel is dat de medewerkers echt geinteresseerd zijn in ons als zeiljachtje. Ze vinden ieder schip belangrijk, groot en klein, snel en langzaam. Met passie praten ze over hun werk. Ze beantwoorden iedere vraag en we smullen van hun anekdotes.
We leren zelfs weer iets over het marifoon-gebruik en hun vakjargon. Ook de nieuwe Botlekbrug komt aan bod, interessant om te horen wat daar allemaal bij komt kijken. De complete bouw duurt nog tot 2017, genoeg tijd dus nog om de werkzaamheden te volgen aan vermoedelijk (wordt nog nagekeken) de grootste hefbrug van de wereld.De tijd vliegt en aan het eind van de middag mogen we ook nog even op een van de patrouille-schepen een kijkje nemen. Ook daar nemen ze weer alle tijd voor ons en enthousiast vertellen ze over hun vaartuig.
De volgende keer dat we met Beluga ‘Sector Maasmond’ passeren weten we precies hoe het er aan de andere kant van de marifoon aan toegaat.