Versterking tuigage

De afgelopen twee dagen is er een versterking aan de tuigage aangebracht.
Vorig jaar zomer tijdens de proefvaart kwamen we erachter dat het kajuitdak iets werd opgetild door de onderwanten. In 2008 was dat nog niet opgevallen, maar nu wel dus doordat we de zijkanten hadden geverfd. De oude mast had slechts een zaling, waardoor de onderwanten in het gangboord stonden. Nu heeft de mast twee zalingen en zodoende zijn de onderwanten aan het kajuitdak bevestigd.
Johan wilde een extra versterking, na heel veel denken, bestuderen en brainstormen kwamen we tot de conclusie dat er een versterking vanaf het kajuitdak naar de hoofdschotten moest komen. Er zijn nu twee maal twee kabels aangebracht, zowel in het toilet als in het hangkastgedeelte. Na het aanspannen van de onderwanten blijft het kajuitdak weer keurig op zijn plaats. De gehele klus is prima naar onze zin uitgevoerd door Hans Jansen Staalkabels















Verder wordt er nog een rails op de mast gemaakt waardoor we nu twee fokkebomen tegelijk kunnen voeren. Die tweede fokkeboom moeten we alleen nog opscharrelen.








Tussendoor klussen Johan en ik verder aan de deurposten van de achterhutten, de laatste stukken tapijt plakken en afwerken met aluminium strippen die we in vorm buigen. Om het geheel nog iets netter te maken kitten we de overgebleven kieren dicht. De vorige eigenaar had kennelijk geen vaste hand voor zagen, waardoor het een en ander nogal schots en scheef is. We vinden het eindresultaat goed genoeg, het is al met al beter dan dat het ooit geweest is.