Mooi weer klussen

Afgelopen week was het prachtig weer. Tijd voor enkele buitenklussen dus.
Het voorluik is niet waterdicht, dat hoeft ook niet helemaal want het is de ankerbak. Maar zoals het nu is kun je een vinger langs de zijkant erin steken, dus vele emmers zeewater erin is ook niet de bedoeling. Tijd voor een goede oplossing. Na enig brainstormen besluiten we om oude teakbalkjes te hergebruiken. Deze zaten als deurkozijn in de openingen van de achterhutten, schots en scheef, veel te wijd en met te veel ruimte. Die hadden we er bijna twee jaar geleden al uitgehaald, maar gelukkig nog bewaard.
Johan wil een doek maken die het luik gaat afdekken, zoals dat op oude vrachtschepen heel lang geleden gebeurde. Er bestaat zelfs een woord voor, waarvan ik nog nooit had gehoord. Persenning, even googlen levert de volgende uitleg op: (spelling van 1858) het gepikte zeil of wasdoek, hetwelk over de luiken van een schip gelegd wordt.
Om het zeil te kunnen bevestigen worden er eerst nog sponningen in de balkjes gefreesd. En daarna weer passen en meten. Op vrijdagmiddag zijn we zover dat de balkjes droog geschroefd kunnen worden.
Tussendoor wordt de nieuw te maken fok opgemeten, de kaartplotter getest en tapijt gesneden voor de achterhutten. Een aangenaam (qua weer) en nuttige (qua klussen) week dus, daar willen we er nog wel een paar van!