Bilge systeem

Deze week gaan we een bilge systeem aanleggen. Als er om wat voor reden dan ook water in de boot komt dan moet het water zo snel mogelijk weer uit de boot gepompt kunnen worden. Momenteel liggen er alleen losse pompen met verroeste stekkertjes, te korte draden en dichtgedrukte slangen in het laagste deel van de boot. Totaal niet geschikt voor een serieuze tocht.
We bedenken zowel een elektrisch als handmatig systeem. We kopen 11 meter nieuwe slang en gaan aan de slag met gaten boren, slang doorvoeren, beluchter monteren en elektriciteitsdraden aansluiten.








Joke is ondertussen bezig met mallen te maken voor de wanden van de achterhutten en het toilet te demonteren nadat we een lekkage hebben ontdekt. Een nieuwe kitlaag en vernieuwde rubbers moeten ervoor zorgen dat het toilet lekvrij is, volgende week maar eens testen.










Vrijdagmiddag is het zover, het nieuwe bilge systeem kan getest worden. Er zit echter te weinig water in de bilge, dan maar voor een keer het water in de boot pompen (beetje tegenstrijdig). Als Johan de achterste pomp aanzet komt er een flinke straal water uit de oude hergebruikte motoruitlaat. Het nieuwe systeem is na verdere inspectie op lekkage helemaal goedgekeurd.








Even later zitten we tevreden in het zonnetje de volgende klus op de lijst door te spreken.