Naar Göteborg

Het is tijd om verder te gaan. Dus zorgen we ervoor dat we om negen uur voor de sluis liggen. Gelukkig mogen we er direct invaren. Samen met een aantal andere boten zakken we in vier sluizen 32 meter naar beneden. Vanaf de tweede sluis kan je alleen links aanmeren, omdat de rechterzijde bestaat uit de ruw uitgehakte rotsen met wat verticale balken. Voor de grote schepen geen probleem, maar voor jachten is dat gevaarlijk.

Het schutten gaat heel rustig. Joke houdt de boot voor vast aan een trapje en Johan pikt met een lijntje steeds een volgende bolder op als die boven water komen.












Dan ligt de Göta rivier (Göta Ålv in het Zweeds) voor ons. Je moet hier de aandacht bij het sturen houden, omdat er een flinke stroming staat. Het voordeel is dat we hard gaan. De laatste sluis ligt bij het plaatsje Lile Edet. Daar is nog een overnachting mogelijk in een haventje, maar we besluiten door te gaan.






Het landschap langs de rivier is schilderachtig. Langzaam verandert dat als we Göteborg naderen. Het wordt steeds meer stedelijk met industrie en havens.









We moeten ook een aantal bruggen passeren die natuurlijk niet meer zo vlot openen, dus is er onderweg nog wachttijd. Het meest bij de laatste brug. De opening van 16.35 uur halen we niet, dus gaan we naar een wachtsteiger voor de volgende om 18.35 uur. Dat komt goed uit, omdat we de tijd kunnen benutten om eten te koken en de vaat te doen.






Als we door de laatste brug varen beseffen we dat de tocht dwars door Zweden er bijna opzit. Er zijn hier diverse jachthavens, maar de meeste willen geen passanten. We kiezen voor de jachthaven Långedrag. Johan moet nog wat ontwijkende manoeuvres maken om een nogal chaotisch varende Zweed te ontlopen. Wij geven hem de naam “de artiest”. Zijn laatste actie is om zonder om te kijken achteruit op ons af te varen bij het aanmeren in de haven. Het loopt, door onze vooruitziende blik goed af.



We zijn best trots op onszelf dat we dit hebben gedaan. In totaal 64 sluizen, vele bruggen en soms vrij krappe haventjes hebben we zonder schade en zonder schelden afgehandeld. Het was de moeite waard! Morgen blijven we liggen voor een dagje Göteborg.