Waterval festival

Ooit was er bij Trollhättan een waterval in de rivier de Göta. Met behulp van een aantal dammen, sluizen en stuwen is deze drooggelegd. De rivier voert het overtollige water van het Vänern Meer af. Dat wordt voornamelijk via de waterkracht centrale geregeld. De rivierbedding van de waterval is er nog steeds. Eens per jaar is er een lang feestweekend. Er zijn sportwedstrijden, streetfood tentjes, en kermisattracties. Maar ook wordt de waterval een paar keer per dag in ere hersteld.



Wij zijn speciaal voor deze gebeurtenis blijven liggen in Trollhättan. Vrijdag wandelen we naar de plek waar dit allemaal gaat gebeuren. Er is een brug waar je uitkijkt over de voormalige waterval. Daar verzamelen zich veel mensen, dus zoeken wij er een goed plekje.

Klokslag twaalf uur worden de stuwen geopend op drie plaatsen. Dat gebeurt vrij goed getimed, zodat de waterstromen op hetzelfde moment samenkomen. Zo stroomt er ineens 300.000 liter per seconde door de stuwen en zijn de waterval en snelstromende rivier weer in ere hersteld. Na ongeveer 10 minuten sluiten de kleppen weer en stroomt de rivierbedding weer leeg. Het is een uniek schouwspel dat we niet hadden willen missen!















Na een kijkje bij de festiviteiten en in het stadje gaan we om twee uur nog een keer kijken naar het moment waarop de stuwen weer worden geopend. Daarna wandelen we door het natuurgebied langs de rivier terug naar de boot. Onderweg kom je langs een paar hoge uitkijkpunten.


















Al met al een leuke dag!