Langs de Zweedse westkust naar Sandö

Vanaf Göteborg gaan we naar het zuiden. Dat kan door eerst over te steken naar Laesö of Anholt, twee eilanden in het Kattegat om van daaruit naar Jutland te gaan. Wij kiezen er echter voor om eerst langs de Zweedse westkust af te zakken. De keuze valt op Sandö. Dat is een jachthaven die twaalf mijl zuidelijker ligt.






We herinneren nu pas dat we nog twee pilots op de boekenplank hebben staan en we vinden daar Sandö zowaar in terug. De aanloop is namelijk erg onduidelijk. Is het diep genoeg? Het zou moeten kunnen, dus wagen we de gok. We moeten wel op de motor, omdat er weinig wind is en die staat ook pal tegen. We scharrelen langs talloze rotsen en eilandjes en komen uiteindelijk uit bij Sandö. Johan vaart heel voorzichtig langs een paar rotsen, waarvan er slechts één gemarkeerd is met een staak. De dieptemeter loopt terug tot 30 centimeter onder de kiel. Het gaat net. In de haven is het weer iets dieper. In de middag valt er weer langdurig regen.



Sandö ontleent het bestaan voornamelijk aan de jachthaven, er is een foodtruck waar we een ijsje scoren. Er kunnen ook wat campers terecht. Er is een natuurgebied waar we de volgende dag doorheen wandelen. Joke beklimt een rotsachtige heuvel, Johan haakt hier even af. Het is vrij glad door de regen en lastig te beklimmen. Er is wel een leuk uitzicht over de scheren.