Alpaca’s

Zondag 14 juli houdt de regen in de loop van de ochtend min of meer op. Er vallen regelmatig nog wat kleine buitjes, maar dat belet ons niet om iets leuks te gaan doen. Joke’s speurneus heeft op internet weer iets gevonden. We kunnen met de bus een stuk verderop naar een alpaca boerderij waar we een rondleiding hebben afgesproken.

Met dank aan de smartphone download je een app voor het lokale busvervoer, waar de route is te vinden en waar je ook een buskaartje mee kan kopen. Bij de bushalte en in de bus raken we in gesprek met een aardige Zweed die vol belangstelling is over onze avonturen met de boot. Al gauw komt onze halte eraan en nemen we afscheid van hem.



Na een korte wandeling (soms met de paraplu tegen de regelmatig terugkerende regenbuitjes) komen we aan bij de boerderij. We worden hartelijk ontvangen. We krijgen uitgebreide uitleg over de alpaca’s, hun herkomst, het gedrag en de wol waarvoor ze net als schapen moeten worden geschoren.


De boerderij heeft 27 alpaca’s, gescheiden in drie groepen. De vrouwtjes, de mannetjes en een aardig mannetje dat twee jonkies de kneepjes van het alpaca zijn bijbrengt. De tijd vliegt voorbij. Het is zo bijzonder om onder leiding van de gastvrouw gewoon tussen de dieren te staan en veel over ze te horen.









We leren over de twee hoofdsoorten alpaca (Huacaya en Suri), over de kwaliteit van de wol en de gedragingen in de groep en horen hun namen. De herkomst heeft een lange geschiedenis die terug gaat naar de tijd van de Inca’s. Ze hebben natuurlijk allemaal een naam waar ze goed naar luisteren.















Na afloop van de rondleiding gaan we naar de shop waar Joke een paar mooie bollen wol op de kop tikt voor een toekomstig breiproject. Bij elke bol staat met een foto van welk dier ze afkomstig zijn. Dat maakt het wel heel speciaal!

We mogen na afloop in een ontvangstruimte van het huis wachten op de bus. Met zelfs nog een kopje thee, koffie en wat lekkers erbij als gastvrije toegift genieten we na van de hartelijke ontvangst.









We wandelen, met plu, terug naar de bushalte, die gelukkig een overdekt hokje heeft en gaan weer terug naar de boot. Morgen is er vrijwel de gehele dag regen voorspeld. Het vervolg van de reis laat vermoedelijk dus nog een dagje op zich wachten.