Naar Trollhättan

Maandag regent het vrijwel de hele dag. Tussen de periodes met regen kunnen we nog even wat boodschappen doen en een douche nemen in het service gebouw. Daarna nemen we de tijd om de blog bij te werken tot en met de episode met de alpaca’s. We verdiepen ons ook maar eens in het voor ons liggende Trollhätte Kanal.

Dinsdag is het droog tot de tweede helft van de middag. Dat geeft de gelegenheid om het kanaal op te varen. Om negen uur gaan we samen met een paar andere boten door de eerste brug. We willen naar Trollhättan. Dat betekent een aantal bruggen en één sluis nemen om daar te komen. De afstand is maar een mijl of negen. De eerste sluis is meteen een hele andere belevenis dan voorheen. Dit zijn moderne grote sluizen, die echter voornamelijk zijn ingericht op de zeeschepen die er doorheen komen.

Jachten kunnen alleen aan de linker kant vastmaken. De rechter kant is nooit glad gemaakt, maar bestaat voornamelijk uit ruw uitgehakte rotsen. Het voordeel is wel dat tijdens het zakken er heel weinig beweging in het water is. We zakken rustig zes meter omlaag, met alleen een lijntje aan de achterkant van de boot. Joke houdt met de pikhaak de voorkant in de gaten.









Aan weerzijden van het kanaal staan overal palen met een soort uithangborden die over het water hangen. Deze geven de breedte aan van de vaargeul voor de zeeschepen. Soms zitten de uithangborden aan lange armen, zodat het opletten is voor ons om er niet tegenaan te varen. We mikken op het haventje Spikön nabij het centrum van Trollhättan. Dat gaat echter niet door. Er zijn maar een paar plekken groot genoeg voor de Beluga en die zijn bezet.












We varen daarom door tot Åkers Sjö, een haventje ten zuiden van Trollhättan. Dit ligt net voor de vier grote sluizen die je hier 32 meter naar beneden brengen. Hier is een prima plek voor ons, dus meren we af en gaan gelijk de omgeving verkennen. We nemen een kijkje bij de grote sluizen en wandelen ook langs de oude sluizen die in vorige eeuwen zijn aangelegd. De omgeving is verrassend mooi, met grote stukken natuurgebied en de oude rivier die erlangs stroomt.















We lunchen in het sluiscafé met een typisch Zweeds gerecht, een soort gehaktballetjes in bietensalade. Het smaakt prima. Na afloop halen we nog een ijsje. Later begint het te regenen. Dat houdt voorlopig ook niet meer op, dus zijn we blij dat we vandaag hebben geprofiteerd van de droge uren.