Lyrestad

Maandag gaan we weer eens verder. Er liggen nog 20-tal sluizen tot aan Sjötorp aan het Vänern Meer. Daarom gaan we ’s morgens tegen negenen voor de eerstvolgende sluis liggen, omdat we weer de nodige vertragingen verwachten. Bovendien komt er ’s middags alweer een regenzone aan. We mikken op Lyrestad, een leuk plekje iets verderop.

De sluis gaat open, het is meteen al een dubbele. We gaan nu naar beneden en het is even wennen hoe we dit aanpakken. Gelukkig is er weinig beweging in het water, ondanks dat we in zeer korte tijd zo’n 2,5 tot 3 meter per sluis zakken. De sluismeesters communiceren steeds met de volgende sluis, die alweer open staat als wij eraan komen. Tussenliggende bruggen gaan ook vlot. In 2,5 uur passeren we 11 sluizen en diverse bruggen.









Als we vastmaken in Lyrestad worden we in het Nederlands aangesproken. Een man pakt onze lijnen aan. Hij verteld dat hij hier woont en oorspronkelijk uit Castricum komt. Joke’s grootouders komen daar ook vandaan en al gauw blijkt dat de naam Kuijs een gemeenschappelijke familienaam is, dus wellicht heb ik een verre achterachterneef ontmoet. De rust en ruimte zijn hier volop aanwezig. Zijn zoon kon een huis (weliswaar een opknapper) kopen voor 40.000 euro. Daar koop je in Nederland hooguit een paar grassprieten voor. Best leuk om eens te praten met iemand die hier woont.

We doen nog wat boodschappen. Er valt in de middag en avond flink wat regen, maar morgen is het mooi weer. Dat stelt ons opnieuw voor de keuze: doorvaren omdat het mooi weer wordt of hier iets van de omgeving zien omdat het mooi weer wordt? We besluiten voor het laatste.

De mooie dag benutten we voor de was en om bij café Daisy’s een lekker bakje koffie met fika te halen. Het is hier een prachtige bosrijke omgeving, dus gaan we wandelen. De avond is mooi wat de gelegenheid biedt om buiten een lekker maaltje op de Cobb (de bbq) te bereiden.












Het mooie weer duurt maar één dag. Woensdag komt de onweerszone naderbij die in Nederland voor code oranje zorgde. Het weer in Nederland en Zweden verschilt niet zo veel. Hier komt alles gewoon een dag later overheen. De meeste regen valt net een paar kilometer verderop, maar we besluiten toch om het vandaag maar even af te wachten. Morgen verder, bestemming Sjötorp.