Dagje Forsvik

Het is vandaag aardig weer, morgen is het weer regenachtig. Het is zo wisselvallig, dat je steeds een soort keuze moet maken. Het goede weer benutten om te gaan varen of om iets van de omgeving te gaan bekijken? Vandaag besluiten we voor het laatste. Er is een bosrijke omgeving en in Forsvik is een groot industrieel museum met allerlei oude ambachten.






We maken een leuke wandeling door het bos. Er is een heel smal paadje dat onderdeel is van een heel lange wandelroute door Zweden, Europaled 1 in totaal 1200 km. Een soort Pieterspad, maar dan vele malen langer. Je ziet hier veel soorten bomen en planten, waaronder veel varens.






Het Göta Kanal heeft een grote impuls gegeven aan de industriële ontwikkeling van het binnenland van Zweden. Forsvik heeft door de hoogteverschillen waterkracht kunnen benutten voor het maken van allerlei producten. We zien een door een waterrad aangedreven machinerie die houtpulp maakte dat elders weer voor het maken van papier werd gebruikt. De houtpulp werd eerst geperst in een soort houtvezel platen, die per schip werden vervoerd naar de papierfabrieken.






Er is een grote ijzergieterij, een smederij en een nog altijd in gebruik zijnde hal waar houten voorwerpen worden gemaakt. We mogen een kijkje binnen nemen. Een vakman legt de laatste hand aan een mooie houten tafel. Een mevrouw die erbij staat vertelt dat zij de klant is voor wie de tafel wordt gemaakt.






’s Middags komen er weer buien aan en we maken het ons gemakkelijk in de knusse kajuit.