Door Zweden via het Göta Kanal

Wij volgen de route van oost naar west (we nemen overigens steeds de Zweedse schrijfwijze over, dus kanal en niet kanaal). Een flink stuk onder Stockholm vaar je als eerste een diepe inham in richting Mem. Daar meldt je je aan en krijg je documentatie, een sticker die aantoont dat je betaald hebt en toegangskaarten tot de service gebouwen met douches, wasmachines en toiletten.

Het vaarwater moet natuurlijk meegaan met de steeds toenemende hoogte boven zeeniveau van het land. Het hoogteverschil, tot uiteindelijk ruim 91 meter, wordt overbrugt door een groot aantal sluizen. Bij de aanleg in het begin van de 19e eeuw heeft men zo veel mogelijk gebruik gemaakt van al bestaande bergmeren. Het kanaal zelf is steeds een relatief kort stuk tussen die meren, soms gegraven maar vaak ook met explosieven uit de rotsen gehouwen. Vooral die laatste stukken zijn nogal smal.



Wij liggen momenteel voor een meer met de naam Boren. Onze volgende halte is Motala, een wat grotere stad gelegen aan het Vättern Meer. Dat is een langgerekt meer ongeveer in het midden van Zweden. De route loopt dwars over dat meer en gaat dan verder tot aan Sjötorp, gelegen aan het uitgestrekte Vänern Meer. In Sjötorp eindigt het vaarwater dat bij de Göta Kanal route hoort. Voor Sjötorp ligt overigens alweer een hoeveelheid sluizen die naar beneden gaan.



Je bent hier pas net over de helft! Hoe nu verder? Welnu het Vänern Meer (eigenlijk een grote binnenzee) eindigt in het zuidwesten bij Trolhättan. Daar is een grote trap met sluizen die bekend is als toeristische trekpleister. Dit is de start van het laatste deel van de route, het Tröllhätte Kanal.

Hier moet je opnieuw voor betalen om door te mogen. Ook hier zijn weer diverse sluizen die je uiteindelijk weer naar zeeniveau terugbrengen. Het Tröllhätte Kanal volgt ongeveer de route van een natuurlijke rivier, de Göta, naar Göteborg. Dit laatste deel is een route die ook door vrachtschepen benut wordt, dus is wellicht wat saaier (volgens de kenners).

De plaatjes bij deze uitleg brengen het in beeld.

Voorlopig hebben we nog heel wat moois voor de boeg!