logo logo
 
   
   
 
   
   

Verslag van de reis

30 mei 2013
Flores

Flores is een klein eiland van 12 bij 17 kilometer met zo'n 3800 inwoners. Het hoogste punt is Morro Alto met 914 meter. Bij het eiland bevindt zich het meest westelijke punt van Europa en dat zien we terug in veel namen van bedrijven en op de borden langs de weg. Ze zijn er maar wat trots op hier.

Het eiland ademt een geweldige rust uit en is overal groen. De bewoners zijn zeer vriendelijk, behulpzaam en eerlijk. Ze groeten ons als we ze tegenkomen en proberen zoveel mogelijk engels te spreken, zo niet dan gebruiken ze handen en voeten om ons iets duidelijk te maken.

Om het eiland te verkennen hebben we een autootje gehuurd. We crossen twee dagen rond en zijn erg gecharmeerd van het landschap. Aan de westkant vinden we de Rocha dos Bordoes, een geologisch fenomeen van verticaal gevormde basalt. Het heeft de bijnaam orgelrots. Verderop vinden we het dal van de rivier Ribeira Grande. Boven het dal hebben we een prachtig uitzicht, waar we ook de watervallen zien die de rivier voeden.


We ontmoeten twee Duitsers die hier op vakantie zijn. Ze willen walvissen zien en zijn al 10 dagen bezig met spotten, uitgerust met grote verrekijkers en fototoestellen. Ze zijn al op verschillende eilanden geweest en zelfs op een boot op zee, helaas zonder resultaat. Bas vertelt trots dat we met de boot al 2 keer walvissen hebben gezien en dat hij vanaf de kant bij de haven ook walvissen heeft gespot. We krijgen de tip om via een wandelpad dichterbij de watervallen te komen. Het is een prachtige wandeling en het resultaat is adembenemend, zoveel watervallen op een rijtje dat zie je niet vaak.

Overal op het eiland zien we kraantjes, waar we gretig onze lege waterfles vullen. Het is heerlijk zacht water en een goede dorstlesser.

Er zijn verscheidene uitgedoofde vulkanen op het eiland. De laatste uitbarsting dateert van 950 v.Chr. Sommige van deze vulkanen hebben kraters (caldeiras in het Portugees) waarin zich meren hebben gevormd. Er zijn zeven van deze meren op het eiland.


De hoofdstad Santa Cruz ligt aan de oostkust, het is een charmant stadje. Het vliegveld is langs het stadje gelegd en we hebben nog nooit een vliegtoren en een kerktoren zo dicht bij elkaar zien liggen.

In het noorden ligt Ponta Delgada, er is daar een mooi wandelpad dat langs de oostkust voert. Helaas voor ons hebben we niet de juiste wandelschoenen en worden we tegengehouden door het water.

We vinden de rust hier zo heerlijk dat we besluiten om nog wat dagen langer te blijven. Bas kan hier prima zijn schoolwerk doen en voor de rest doen we wat kleine klusjes. Het haventje is knus en we kletsen heel wat af met al onze buren.

Geplaatst door Joke op 30 mei 2013
Flora en fauna, Flores

Flores heeft zijn naam te danken aan de overvloedige bloemen die hier in de zomer bloeien. De flora op Flores is overweldigend, we zien onvoorstelbaar veel schakeringen groen. De hortensia's bloeien hier en daar al een beetje, over 'n maand moet dat helemaal een prachtig gezicht zijn. De weilanden voor koeien en schapen worden afgeschermd door stenen muurtjes, maar hier en daar ook door hagen van hortensia's. Dat zal een prachtig gezicht zijn als ze in bloei staan.


We zien ook veel mos, vooral op de hoger gelegen gebieden. In de winter regent het veelvuldig en is er vaak mist. De eerste dag komen we in de wolken terecht en laten daarom het hoogste punt voor wat het is.

Elke avond als het donker wordt barst er een concert los van kwakende Donald Ducks. Het zijn de Cory Shearwaters die een slaapplekje zoeken op de rotswand. Op zee zagen we deze vogels al over de golven scheren. Het is een van de oudste vogelsoorten en 60% van de wereldpopulatie bevindt zich hier op de Azoren.

Geplaatst door Joke op 30 mei 2013
27 mei 2013
Foto’s van de oversteek toegevoegd

De foto's van de oversteek zijn toegevoegd bij de blogs. Te beginnen vanaf de blog van 8 mei , door te klikken op deze link Foto's van de oversteek en naar beneden te scrollen. Daarna kan men met de opties "Oudere blogs deze maand" en "Recentere blogs deze maand » verder bladeren.

Geplaatst door Joke op 27 mei 2013
26 mei 2013
Aangekomen op Flores, Azoren-Portugal

We zijn vanmorgen vroeg aangekomen op Flores, na 18 dagen en 15 uur varen. We hebben 2263 mijl gevaren en 61 uur de motor aangehad. We overwogen nog even om in ons bedje te stappen vanwege de kou en het vroege uur (7.40 uur al afgemeerd), maar dat doen we dan vanavond wel een beetje vroeger dan normaal.

De afgelopen 24 uur was een topdag qua dolfijnen en walvissen. We hebben dankzij het vlakke water 2 keer walvissen en minstens 10 groepen dolfijnen gezien, waarvan er een aantal bij de boot kwam zwemmen. Bij een van de groep dolfijnen zat een klein dolfijntje van zo'n 60 cm, zo'n schattig kleintje hadden we nog nooit gezien. Ver weg zagen we walvissen springen en daarna het opspattende water van hun plons. Een paar uur later zagen we vier potvissen langskomen die aan de oppervlakte zwommen en waarbij we het water uit hun blaasgaten zagen spuiten.

Geplaatst door Joke op 26 mei 2013
25 mei 2013
Vlakke zee

-- verstuurd via Iridium 25/05/2013 14.52 UTC 39.05.1N 32.39.5W, etmaal-afstand 106 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 105 mijl (nog 80 mijl). Etmaal 23 uur!

Gisteren nog maar eens de klok een uur teruggezet. Als we in Flores aankomen moeten we nog 1 uur verzetten, ze hebben daar namelijk ook zomertijd. Het is even wennen dat de avonden langer licht blijven en 's morgens de zon later opkomt dan we gewend zijn.
We varen nu op vlak water, vanmorgen waren er geen windgolfjes te bekennen. Alleen maar deining en een spiegelglad oppervlak. Het is relaxed varen met 's nachts een volle maan en heel weinig wind.

Joke zag 's morgens om 6 uur dolfijntjes rond de boot. Even later gingen ze naar een groepje vogels en sprongen telkens hoog uit het water, de vogels vlogen op en gingen een stukje erderop weer zitten. De dolfijnen vinden dat kennelijk erg leuk, want ook daar gingen ze de vogels weer verjagen. Een magnifiek gezicht in het vroege ochtendlicht!

De mannen zijn nu bezig om diesel bij te tanken vanuit de jerrycans, het is er rustig genoeg voor. We verwachten morgenochtend aan te komen op Flores. We zullen snelheid minderen als dat nodig is, zodat we in iedergeval met daglicht aankomen.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 25 mei 2013
24 mei 2013
Beetje schade

-- verstuurd via Iridium 24/05/2013 15.37 UTC 38.30.7N 34.50.1W, etmaal-afstand 117 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 112 mijl (nog 185 mijl).

Het hogedrukgebied bestond tot voor kort uit meerdere kernen, met daartussen frontale storingen. Die situatie, waarvan wij steeds met goede zeilwind konden profiteren, is nu afgelopen. De barometer loopt sterk op, de lucht wordt blauw en de wind draait tegen en neemt sterk af. Zojuist hebben we de motor gestart en we verwachten dat we minstens tot morgenmiddag moeten motoren. Geen probleem, lekker rustig en we hebben diesel in overvloed.

We zien regelmatig schepen langskomen en spotten ook meerdere groepen doflijnen. Een van de schepen was extreem lang (onze schatting 400m) en voer erg langzaam (2,5 uur in tegenovergestelde richting in ons zicht). De dofijnen komen steeds even kijken, keren dan om en verdwijnen dan op tegenkoers. Een soort trek naar het zuiden? Vandaag lukte het voor het eerst om een foto te maken van de dolfijnen.

Toch nog een gevalletje schade. Net als we ons klaar maken voor de nacht ziet Tim dat het achterste leioog van de genuaschoot compleet met houten rand en een stuk epoxy uit de boot is gerukt. Het oog hangt nog aan de houten rand die helemaal naar binnen is gebogen. Geen structurele schade aan de boot, maar dit oog is voorlopig niet meer bruikbaar. De kracht van ruim twee weken aan de wind varen is kennelijk teveel geweest. Johan fabriceert met een stuk oude landvast een noodoplossing via het dichtstbijzijnde loosgat. Binnen een half uurtje zeilen we weer als vanouds. Hiermee kunnen we gewoon de reis afmaken en voor het loshangende oog (en de andere dan ook maar gelijk) in Nederland wel een oplossing vinden. Misschien kan Harry zijn kennis van RVS-lassen alvast eens oppoetsen?

Wij gebruiken de weerkaarten van de weerdienst van Bermuda. Die beslaan precies het gebied van de Carieb tot aan de Azoren en geven naast de gebruikelijke informatie ook de windkracht en -richting en de golfhoogte. Ze worden bovendien ook in een "light-versie" gepubliceerd, die klein genoeg is voor onze beperkte iridium internet verbinding. Erg handig. De weerkaarten en de gribfiles zijn het erover eens vandaag: we varen de kern van het hogedrukgebied in en we krijgen eerst afnemende wind tegen, dan vrijwel windstilte en dan wind uit een noordelijke richting. We gaan proberen om met een knoop of vier een etmaalgemiddelde van 100 mijl te halen. Dat zou ons zondagochtend bij Flores moeten brengen, zodat we met daglicht de haven kunnen aanlopen.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 24 mei 2013
23 mei 2013
Mooie zeilwind

-- verstuurd via Iridium 23/05/2013 15.50 UTC 37.30.2N 36.47.1W, etmaal-afstand 129 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 126 mijl (nog 297 mijl).

Onverwacht nam de wind gistermiddag toe en hebben we onder zeil een uitstekend etmaal kunnen maken. Het hogedrukgebied bestaat uit meerdere kernen en daar tussenin verschijnen en verdwijnen steeds weer storingen. Zo ook vannacht. We kregen allerlei buien over ons heen die ons bezig hielden, omdat er veel wind in zat (tussen 12 en 26 knopen). We moeten vrij hoog aan de wind varen om de koers naar Flores te behouden.

De komende dagen ziet het er naar uit dat we wind tegen gaan krijgen, daarom proberen we zo zuidelijk mogelijk van Flores uit te komen in de hoop dat we het laatste stuk ook nog kunnen zeilen.
Tijdens het tandenpoetsen gisteravond kwamen er een vijftal dolfijnen langs, vrolijk dartelenden ze door de golven. Een gaaf gezicht!


-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 23 mei 2013
22 mei 2013
Regen!

-- verstuurd via Iridium 22/05/2013 15.40 UTC 36.36.9N 39.13.5W, etmaal-afstand 101 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 95 mijl (nog 423 mijl). Etmaal 23 uur!

Gisteren de klok weer een uur vooruit gezet en meteen gevierd dat we inmiddels twee weken op zee zitten.

Het moest er eens van komen. In de loop van de avond is ons front gepasseerd. De wind werd sterk variabel en af en toe vrij krachtig. Gedurende de wacht van Tim nam de wind in enkele minuten toe tot 30 knopen, viel weer weg en draaide 180 graden. Omdat de boot door Arie de windvaan wordt gestuurd draaide de boot mee en koerste nu zuid. We keken het nog even aan. De golven komen van alle kanten, terwijl de zeilen klapperen omdat er vrijwel geen wind meer was. Dus hebben we toen maar de zeilen gestreken en de motor gestart. Appie de stuurautomaat koppelen via het "plankje van Olav" aan de windvaan en zo kunnen we binnen wacht houden.

De radar bewijst goede diensten en we spotten drie schepen. De radar ziet ze veel eerder dan wij. Het regende vrijwel onafgebroken gedurende 24 uur. Gedurende de nacht krijgen we wind tegen, dus laten we de boot maar doorhobbelen. Het wordt geen record etmaal zo.

In de loop van de ochtend draait de wind en neemt weer af. Rond 12.00 uur zetten we weer zeil en varen halve wind weer verder. De golven zijn niet hoog, maar komen letterlijk van alle kanten, zodat de boot flink hobbelt. De zeilen klapperen dus nog wel behoorlijk, het blijft afwachten hoe lang we zo kunnen doorgaan. We belanden nu langzamerhand in de kern van het hogedrukgebied. Het voordeel is, dat we weer wat blauwe lucht zien en dat de regen is opgehouden.


-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 22 mei 2013
21 mei 2013
Koud en grijs

-- verstuurd via Iridium 21/05/2013 17.36 UTC 36.10.5N 41.01.9W, etmaal-afstand 123 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 120 mijl (nog 518 mijl)

Het is nat, koud, grijs en slechts 22 graden binnen. Rara waar zijn we?
We zitten midden in een koude-front. Dat is het front waarop we al een tijd lang hebben meegelift. Afgelopen nacht was het behoorlijk onstuimig, we kwamen af en toe los van ons bedje. In de ochtend werd het volgens verwachting iets rustiger, echter het is toen gaan regenen en dat doet het nu nog steeds.

We hebben nu twee keuzes, wat meer noordelijk sturen om snel uit het front te komen of meer oostelijk en zo lang mogelijk met gunstige wind meeliften. Als we noordelijk sturen zouden we heel snel zwakke en variabele wind krijgen. Omdat het front niet al te actief is nemen we de bewolking en buien voor lief en kiezen we voor zo lang mogelijk zeilen.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 21 mei 2013
20 mei 2013
Onstuimig

-- verstuurd via Iridium 20/05/2013 16.42 UTC 35.32.1N 43.25.7W, etmaal-afstand 124 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 122 mijl (nog 638 mijl)

Gistermiddag was het echt rustig, het leek wel of we op het IJsselmeer voeren. 's Avonds hebben we in de kuip gegeten en genoten van de kalme oceaan. Vannacht werd het onrustiger en inmiddels waait het een volle windkracht 6. De golven bouwen snel op en het is weer stampen als in het begin. Deze windtoename zagen we op de weerkaarten en gribfiles aankomen. De boot was net lekker schoongespoeld door de regen, echter de golven trekken zich daar niets van aan en sproeien de boot weer zout.

Joke hoorde tijdens haar wacht een woeshh en zag een grote vin op zo'n 10 meter van de boot, waarschijnlijk een groot exemplaar van een pilot whale. Tim zag op 100 meter kleine dolfijnen springen uit het water, Joke snel erbij geroepen maar toen waren ze al weer weg. Vannacht zagen we ook nog twee schepen, waarvan eentje erg groot was.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 20 mei 2013
19 mei 2013
Dolfijnen-tijd

-- verstuurd via Iridium 19/05/2013 16.50 UTC 34.55.8N 45.48.8W, etmaal-afstand 125 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 124 mijl (nog 760 mijl)

Gedurende de nacht nam de wind iets af, maar we konden nog wel blijven zeilen. We zeilen nu al drie dagen halve wind met een matige wind, ideaal zeilweer en goede dagafstanden.
In de afgelopen 12 uur hebben we 7 groepjes dolfijnen rond de boot gehad. Drie tidens Bas zijn nachtwacht, Tim een, Johan twee en Joke ook een. Het waren minstens drie soorten, kleine donkere die zelfs gracieus uit het water sprongen, grote zwarte met een stompe neus en het Flipper-type. Ze blijven alleen 's nachts rond de boot, overdag komen ze vliegensvlug aanzwemmen en verdwijnen alweer gauw. Tijd om foto's te maken hebben we dus niet.

We zien nog steeds Portugese Oorlogsschepen en regelmatig schildpadden die aan de oppervlakte zwemmen. We vragen ons af wat die schildpadden eten, in de Carieb zagen we ze alleen zeegras eten. We vermoeden niet dat ze dat hier ook doen, want het is hier 4 kilometer diep.

Volgens de nieuwste weerberichten kunnen we nog steeds op de flank van een front mee blijven liften met deze gunstige windrichting. De situatie voor de komende dagen ziet er gunstig uit.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 19 mei 2013
18 mei 2013
Mooi zeilwindje

-- verstuurd via Iridium 18/05/2013 16.50 UTC 34.10.5N 48.09.4W, etmaal-afstand 116 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 115 mijl (nog 884 mijl)

Gisteren hebben het halverwege punt gevierd. Nu zijn we benieuwd of de tweede helft qua tijd ook zo snel gaat. Na het avondeten kon de motor weer uit, er was net genoeg wind om de zeilen vol te houden. De nacht konden we rustig doorzeilen met telkens een klein beetje meer wind. Joke spotte bij de aanvang van haar wacht dolfijnen. Samen met Bas, die weer uit bed kwam, zaten we te kijken naar de dolfijnen die langs de boot meezwommen. We konden niet goed zien hoeveel het er waren, we schatten 2 tot 3. Nu maar hopen dat we er nog meer tegenkomen.
De vliegende vissen zien we sinds gister niet meer. Ze namen afscheid met een geweldige klap en lieten Johan behoorlijk schrikken, ondanks het feit dat hij muziek op had. Via de buiskap belandde hij in de kuip en lag daar hevig te spartelen. Johan raapte zijn moed bij elkaar en gooide hem weer in zee. Later op de ochtend heeft Johan de kuip ontzout en de nog aanwezige vislucht weggepoetst. Het was heerlijk weer, de ramen hebben we daarna ook schoon gezeemd.

Momenteel varen we halve wind, zelfs met weinig wind (12 knopen) varen we bijna 6 knopen. De golven zijn wat afgenomen en het is ideaal zeilen nu. Het blijft nog steeds afwachten hoe het lagedrukgebied tussen ons en Flores zich ontwikkeld, voorlopig varen we rustig door.-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 18 mei 2013
17 mei 2013
Weinig wind

-- verstuurd via Iridium 17/05/2013 17.00 UTC 33.21.9N 50.16.4W, etmaal-afstand 114 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 113 mijl (nog 999 mijl)

Gistermiddag zagen we pilot whales, wel op een flinke afstand. Het was een groep van een stuk of vijf-zes met een hele grote en enkele kleintjes.
De wind nam gister heel langzaam steeds verder af en vanmorgen gingen we nog slechts 2 tot 3 knopen. Eind van de ochtend hebben we de motor gestart. Dit etmaal hebben we al vier schepen gezien, tijdens Bas zijn nachtwacht kwam er een heel dichtbij.

Net toen we gingen lunchen moesten we uitwijken voor een zeeschip dat recht op ons afkwam, zij zagen ons ook want zij weken ook uit. We zagen de mannetjes lopen op het dek, dus wij zwaaien en zij toeteren. We konden zelfs lezen dat het schip uit Harlingen kwam.Zojuist zagen we een zeeschildpad langs de boot drijven, hij stak zijn koppie nog even omhoog.

Het ziet ernaar uit dat we de komende dagen weinig wind zullen hebben en het lagedrukgebied ten noorden van ons komt tussen ons en Flores in te liggen. We zullen moeten bekijken wat we daarmee gaan doen.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 17 mei 2013
16 mei 2013
Bubbeltjes-brood

-- verstuurd via Iridium 16/05/2013 16.37 UTC 32.22.3N 52.09.7W, etmaal-afstand 132 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 129 mijl (nog 1112 mijl)

Onze tactiek om een aandewindse koers aan te blijven houden lijkt te hebben gewerkt. Volgens de weerkaarten stormt het ongeveer 120 mijl noordelijk van ons met golven van 6 meter hoog. Het ziet ernaar uit dat we dit nog steeds kunnen vermijden.
Inmiddels varen we nog steeds langs de flank van ons front, wat nog altijd een stevige wind geeft. Vooral 's nachts gaat het steeds flink waaien. Zo ook afgelopen nacht. Dit levert natuurlijk wel een goede voortgang op, dus we klagen niet. We varen nog steeds met de genua tot eenderde weggerold en dubbel gereefd grootzeil. De kotterfok is onze joker. ALs we die wegrollen dan neemt de vaart van de boot sterk af, we kunnen zo wind tot 30 knopen aan. Vooral de golven bepalen hoe hard we kunnen varen zonder al te rake klappen. Rollen we de kotterfok een beetje uit dan neemt de vaart weer toe. Zo hebben we met heel weinig werk 12 vierkante meter zeil om mee te varieren, wat ruim twee knopen bootsnelheid scheelt.

We hebben al lange tijd geen regen meer gehad, tewijl er wel regelmatig een fikse zoute douche overheen gaat als een foute golf net breekt als wij erop varen. De hele boot zit onder flinke zoutkorsten. De kuip is ook helemaal zout. Gevolg is dat we toch een beetje zout mee naar binnen nemen.
Ook zijn er in het dak van de kajuit een paar dingen die een beetje lekken. Alle tropische stortbuien en het varen op de heenweg hadden dit nog niet aan het licht gebracht. Er komt nu kennelijk zo veel zeewater over dat het kleinste gaatje wordt gevonden. Met wat handdoeken houden we dit onder controle.
Alles gaat verder goed. De boot vaart bewonderenswaardig goed door de fikse golven. We leven vooral binnen. In de kuip krijg je anders steeds een zoute douche. De wacht zit bij de kaartentafel en kijkt elke tien minuten vanuit de kajuitingang of er scheepvaart in de buurt is. De vaste ramen voor de kuip zijn nu een uitkomst. We kunnen Arie vanuit de kajuit bijstellen als we de koers een beetje willen aanpassen.

Het bakken van brood blijft een avontuur op zich. Het zout is onder controle, echter het gist blijkt nu voor extra bubbeltjes te zorgen. De oude zakjes gist zijn op en we zijn overgegaan op 'Highly active yeast'. Meestal geloven wij de amerikaanse uitingen op de verpakking niet en hebben als gewoonlijk twee zakjes toegevoegd, ook met het oog op de veel lagere temperatuur in de boot. Het deeg rees de pan uit en vanmiddag aten we een soort cake-brood, voordeel was wel dat we meer plakjes konden snijden en extra beleg hadden. Morgen dus maar weer experimenteren met minder gist. Ach het houdt ons bezig en elke dag smaakt het brood anders.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 16 mei 2013
15 mei 2013
Stuiteren op de golven

-- verstuurd via Iridium 15/05/2013 17.40 UTC 31.27.8N 54.24.6W, etmaal-afstand 103 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 101 mijl (nog 1241 mijl). Etmaal 23 uur, vanwege klok terugzetten!

Gisteren hebben we voor het eerst de klok verzet, een uur terug. Ons happy-hour kwam zodoende te vervallen, echter we hebben er meteen maar een dubbele van gemaakt (met twee tractaties). We zijn wat eerder begonnen en later geeindigd, met koekjes en echte chips vieren we dat we één week op zee zitten.

Zoals de weerkaarten al beloofden was er vannacht flinke wind, Bas had tijdens zijn wacht een uitschieter van 30 knopen schijnbare wind en een gemiddelde van 26 knopen. De kotterfok rollen we helemaal in om wat snelheid uit de boot te halen, dit verminderd het klappen op de golven heel sterk. De bemanning stuiterde behoorlijk en echt lekker slapen deden we niet. Joke kroop meteen Johan zijn kooi in toen die op wacht ging, hij ligt aan de lage kant een stuk comfortabeler dus.

Volgens de weerkaarten wordt ons front een schampschot, het zou ons net niet moeten bereiken en vervolgens terugtrekken naar het zuiden. Op deze informatie baseren we dat we nu de teugels kunnen laten vieren en iets ruimer aan de wind kunnen varen. De boot beweegt zich dan iets comfortabeler op de golven.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 15 mei 2013
14 mei 2013
Portugees Oorlogsschip

-- verstuurd via Iridium 14/05/2013 18.09 UTC 30.52.0N 56.16.3W, etmaal-afstand 121 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 117 mijl (nog 1342 mijl)

Berichtje van de schipper:
De verwachting is dat het front dat we al eerder op de weerkaarten zagen komt donderdag over ons heen. Het front ligt dan inmiddels volledig in een hogedrukgebied, één dag later is het al niet meer op de weerkaart te zien. We verwachten daarom dat het niet al te actief is. Het ziet ernaar uit dat we daarna in de kern van het hogedrukgebied gaan komen met zwakke variabele wind.

Berichtje van Joke:
Het zeeleven houdt zich tot nu toe verborgen voor ons, af en toe zien we een vogel. Vanmorgen werden we eens goed bekeken door een bruine vogel met witte strepen aan het eind van zijn vleugels. Vervolgens ging meneer/mevrouw landen op het water en ons vanaf die positie een tijdje bekijken. Vijf minuten later kregen we weer een inspectie. Daarna zagen we een Portugees Oorlogsschip op ons afkomen, eentje zonder kanonnen. Want het is een poliep (lijkt een kwal maar is het niet) die een soort zeiltje omhoog kan houden om zich door de wind voort te laten bewegen. In de verte lijkt het net een plastic zakje.

Verder gebeurt er weinig nieuws. Het broodmeel dat we meenamen uit Nederland is nu op en we maken nu brood met meel uit St. Kitts. Dit vergt weer een nieuwe discipline, want er gaat gist in. Het brood van vandaag was prima, alleen een beetje zoutloos. Morgen dus weer een nieuw ingredient toevoegen aan het geheel. Zo blijven we lekker bezig.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 14 mei 2013
13 mei 2013
Weersverwachting

-- verstuurd via Iridium 13/05/2013 18.09 UTC 29.45.4N 58.07.8W, etmaal-afstand 124 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 115 mijl (nog 1459 mijl)

Een berichtje van de schipper vandaag.

We halen elke dag weerkaarten en een gribfile op. De combinatie van die informatie geeft ons een goed beeld van de actuele weersverwachting. We proberen op die manier eventueel opkomend slecht weer zo veel mogelijk te vermijden. Momenteel varen we aan de zuidwestkant van het Azoren hogedrukgebied. De wind draait met de klok mee om de kern. Met die klok liften wij nu al sinds de start mee. Dat betekent voor ons oostenwind, langzaamaan draaiend naar zuidoost. Bedenk daarbij dat die klok wel een paar duizend kilometer groot is. Het duurt even voordat je met een langzaam varend bootje er iets van merkt.
Gisteravond zijn we van koers gewijzigd. In de loop van de nacht wees de boeg voor het eerst in de richting van Flores. Eerlijk gezegd hebben wij niets gedaan, de koerswijziging is gekomen omdat de wind eindelijk wat meer zuidoost is geworden. Arie, onze windvaan die de boot stuurt volgt dit keurig, dus draait de boot mee als de wind draait. We hadden dit al een paar dagen geleden zien aankomen en het komt keurig uit. De stand van de zeilen hebben we sinds Sint Maarten niet meer gewijzigd, alleen zoms wat meer of minder zeil.

Wat we ook hebben zien aankomen, is een lagedrukgebied. Dit is iets ten noordwesten van ons ontstaan tussen twee grote hogedrukgebieden. Dit ding is nogal onzeker. Eergisteren lieten de weerkaarten het naar het noorden verdwijnen, gisteren naar het zuidwesten (naar ons toe dus). Vandaag vinden ze weer dat het naar het noorden gaat, met achterlating van een storing (voor de kenners: een occlusiefront). Het front is op de laatste kaarten niet al te actief. Voorlopig ziet het er dus niet zo slecht uit en laten we Arie lekker verder varen. Onze strategie blijft om veel mogelijk oostwaarts te blijven gaan. Mogelijk blijven we het front op die manier voor.

We hebben vandaag, op enkele buien om ons heen na, weer een zonnige dag. De wind is prima, rond de twintig knopen.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 13 mei 2013
12 mei 2013
Eindelijk zon!

-- verstuurd via Iridium 12/05/2013 18.01 UTC 28.16.8N 59.43.6W, etmaal-afstand 122 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 98 mijl (nog 1574 mijl)

De golven namen gisteravond behoorlijk toe, omdat het harder ging waaien. Johan stelde voor om de volgende ochtend een filmpje van de golven te maken. Ze waren vanmorgen echter weer een stuk vriendelijker en niet meer spectaculair genoeg voor een filmpje. De kotterfok is weer gehesen en met het zonnetje erbij is het weer heerlijk zeilen. Zojuist hebben we heerlijk in de kuip genoten van het uitzicht en onze lunch. De windrichting en de koers zijn nog steeds hetzelfde, we hopen dat we morgen wat meer bij kunnen draaien richting Flores. Nu is de wind nog tegen en dus zijn de Azoren niet bezeild.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 12 mei 2013
11 mei 2013
Herfst

-- verstuurd via Iridium 11/05/2013 17.54 UTC 26.26.6N 60.37.4W, etmaal-afstand 129 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 107 mijl (nog 1676 mijl)

Het is zwaar bewolkt, veel wind en regen. Echt herfst dus. We zitten lekker binnen te cononnen, beetje lezen, beetje gamen en veel slapen. Voor het eerst sinds Nederland zitten we niet meer buiten tijdens onze wacht, de golven zorgen voor enorme zoutsproeiers.

We varen nog steeds 60 graden aan de wind. Door de buien hebben we een onregelmatige wind, alles tussen 11 en 30 knopen. Sinds het begin van de avond woei het zo hard, dat we de kotterfok hebben ingerold. We voeren alleen nog maar op 1/3 genua en dubbel gereefd grootzeil met een snelheid tussen de 5,5 en 6,5 knoop.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 11 mei 2013
10 mei 2013
Nog steeds ruig zeilen

-- verstuurd via Iridium 10/05/2013 18.10 UTC 24.29.7N 61.28.8W, etmaal-afstand 138 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 115 mijl (nog 1783 mijl)

In de nacht en ochtend harde wind gehad, waardoor we een mooi etmaal hebben gehaald. We varen nog steeds onder een hoek van 60 graden aan de wind. Het is al vier dagen helemaal bewolkt en nauwelijks zon. De zonnecellen houden de accu's wonderwel goed vol. De temperatuur is in de kajuit afgenomen tot 26-27 graden, voor het eerst sinds Mindelo liggen we weer onder lakens. In Nederland zouden we dit veel te warm vinden om te slapen, we zijn helemaal gewend aan de tropentemperaturen. Helaas voor ons zijn we dit etmaal officieel de tropen uitgezeild.
De boot krijgt af en toe flinke opdonders en wij dus ook, de eerste blauwe plekken dienen zich al aan. Voor het eerst sinds de reis nemen we nu ook zout mee naar binnen, af en toe spuit er hoog een sproeier water in de kuip. Als we van een golf afvallen komt het gangboord een paar keer zo diep onder water, dat de puts die in het gangboord staat water schept en gaat drijven. Gisteren konden we niet met z'n vieren buiten zitten. Toch voelt de boot veilig.

Het koken gaat goed, elke dag hebben we vers brood en een warme maaltijd. We maken nog steeds gebruik van de slagersblikken, die we vorig jaar uit Nederland hebben meegenomen en speciaal voor de oversteken hebben bewaard.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 10 mei 2013
9 mei 2013
Veel gymmen en lekker slapen

-- verstuurd via Iridium 09/05/2013 18.00 UTC 22.21.7N 62.19.0W, etmaal-afstand 127 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 94 mijl (nog 1898 mijl)

Wind is nog verder toegenomen, in de nacht tijdelijk windkracht 6 (ware wind) met uitschieter van 29 knopen schijnbare wind. De genua hadden we na het avondeten nog wat verder ingerold. De golven zijn behoorlijk opgebouwd, Tim kreeg net tijdens de lunch een breker over zich heen. Alle handelingen, zelfs de meest simpele, kosten heel veel moeite. Het klaarmaken van de lunch met 4 mensen duurde een half uur, normaal amper 10 minuten. De boot loopt een mooie snelheid en we slapen vrij goed.


We zien regelmatig wier langsdrijven, we denken dat we aan de rand van de Sargassozee zitten.

-- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 9 mei 2013
8 mei 2013
Vertrokken

-- 18.00 UTC 20.16N 62.37W, etmaal-afstand 130 mijl, afstand tot Flores afgenomen met 101 mijl (nog 1992 mijl)

Nadat we nog een vers stokbroodje hadden gehaald en een knuffel van de auto-verhuur-man hadden gekregen zijn we gisteren om 12 uur lokale tijd uit Marigot, St. Maarten vertrokken.De passaatwind heeft zich weer hersteld en het front ten noorden van ons is minder actief geworden. We motoren de eerste twee uur richting Tintamarre en gaan dan onder zeil op een koers van 60 graden aan de wind. De boot doet het veel beter dan we hadden verwacht op deze koers, onder een helling van 15 graden gaat we er met 5 tot 6 knopen vandoor. Een droomstart.
In de loop van de nacht komen er nog wat buien over, waarvan een met een beetje onweer, en de wind neemt wat toe. De genua rollen we half in bij ruim 20 knopen (schijnbare) wind. Dit alles leidt tot een mooi eerste etmaal. We moeten nog erg wennen aan al het gestuiter en geschommel, het is duidelijk dat we nog moeten inslingeren. In het begin van de nacht is het binnen nog heet, na de buien is het een beetje afgekoeld zodat we de tweede helft van de nacht toch nog behoorlijk slapen. -- verstuurd via Iridium

Geplaatst door Joke op 8 mei 2013
6 mei 2013
Oversteek naar de Azoren

Als het onweersfront dat ten noorden van ons ligt zich een beetje weet te gedragen, dat vertrekken we morgen, 7 mei, met bestemming Flores. Dat is een van de eilanden van de Azoren. In een rechte lijn is de afstand 2093 mijl vanaf het punt waar we nu liggen, in Marigot Sint Maarten.

Die afstand is een beetje theoretisch. De koers vanaf hier is pal noord-oost. Dat is zo ongeveer recht tegen de wind, tegen de golven en tegen de stroom in. Dat gaat dus niet met een kleine zeilboot. De gebruikelijke koers is daarom eerst naar het noorden dan, als de wind een beetje gaat draaien af te buigen naar de Azoren. De werkelijke afstand is daarom meestal veel langer en kan oplopen tot zo'n 2700 mijl. Onderweg krijgen we te maken met een overgangszone tussen de passaat en de westen windzone die de paardenbreedten (ofwel horse latitudes) heet en een gebied met drijvend zeewier dat de Sargassozee heet. Samen met de actuele weersontwikkelingen die we met weerkaarten en gribfiles gaan volgen proberen we de puzzel om zo snel mogelijk en op een zo goed mogelijke manier aan te komen op de Azoren op te lossen.

We liggen momenteel in de jachthaven van Marigot om de laatste voorbereidingen te treffen. De watertanks worden schoongemaakt en gevuld. We toppen de dieseltank op en vullen nog twee jerrycans. In totaal hebben we 580 liter water en 510 liter diesel aan boord. Het anker wordt op de boegspriet gebonden, de bijboot schoongemaakt en opgeruimd. De boot moet worden omgeturnd van cruise-boot naar vaar-boot. Er valt heel wat op te ruimen...

We zullen proberen om elke dag via de satelliet telefoon een klein berichtje op de site te zetten. We kunnen niet garanderen dat dit altijd lukt, maar doen ons best.Geplaatst door Johan op 6 mei 2013
4 mei 2013
Tintamarre en laatste voorbereidingen

We varen eerst naar de baai van Grand Case om het onderwaterschip schoon te maken, het water is daar helder genoeg om het te kunnen zien. Met geimproviseerde middelen, keukenspatels aan een stok, schuiven we dikke plakken onderwaterleven van de boot. Om de schroef en de kiel schoon te maken gaat Tim vele malen naar beneden duiken.

Ons voornemen om naar Tintamarre te gaan is gelukt. Onderweg constateren we dat de boot ruim een knoop harder vaart, de schoonmaakactie was dus succesvol. De swell was sterk afgenomen en we varen een uurtje van Grand Case naar Tintamarre. Er liggen daar tegenwoordig moorings, we treffen er nog een vrij. We snorkelen aan de noordkant van het strand. In eerste instantie lijkt het een beetje tegen te vallen, maar zoals we eerder al zagen, werd het steeds leuker naarmate we langer het onderwater leven in ogenschouw namen. Johan spot een nurse shark die we een poosje kunnen volgen. Ook zien we weer vissen die we nog niet eerder hadden geidentificeerd. Onder andere de "spotted goatfish" die van kleur verandert. Joke slaagt erin om er een te fotograferen in twee achtereenvolgende kleuren, eerst rood dan wit.


Tintamarre is een eiland voor de kust van Sint Maarten. In het verleden zouden er veel geiten zijn geweest. Een geit schieten en op het spit braden zou daar ooit een bron van vermaak zijn geweest. We zien nu nauwelijks geiten. Het is een barre wildernis. Op veel plaatsen zien we lange muren van gestapelde koraal rotsen.

We blijven een nacht over op Tintamarre, het weer is erg rustig (conform de verwachtingen). We genieten nog een keer van de rust op dit onbewoonde eiland. Op de terugweg naar Marigot oefenen we wat met het licht weer zeil. Dat blijft een geimproviseerd iets op onze boot. Het lukt ons maar deels om het acceptabel gezet te krijgen, ware het niet dat er bovenin een twist inzit die we niet kunnen verklaren. We stoppen ermee, in Marigot lossen we dit later weer op. Het weer is nog steeds van slag. De wind (voor zover je daar van kan spreken met een knoop of 5) komt uit het zuidwesten. Op zich een heel aardige richting maar voor ons veel te zwak. De windvoorspellingen blijven voor ons dinsdag de 7e als een gunstig vertrekmoment aanwijzen. We houden daar dus maar aan vast.


Zaterdag 4 mei gaan Tim en Bas nog één keer duiken met Ocean Explorers. Ze brengen de boeken terug die Bas mocht lenen voor zijn Maatschappijleer-project. We hebben daar heel wat bladzijden uit gescand. De duiken zijn wederom een groot succes. Jeff, de duikschoolbaas die ook de shark dives leidt doet ze nog een aanbod: als ze wat vervolgcursussen doen tot aan divemaster, dan mogen ze bij hem komen werken. Dit is iets dat hij zeker niet tegen elke duikklant zegt. Iets om over na te denken en op zijn minst een groot compliment.

Onderwijl doen Joke en Johan de laatste boodschappen en ruimen de boot al wat op. Morgen (zondag) gaan we de marina hiernaast in voor de laatste voorbereidingen. We zijn er klaar voor. Het valt ons zwaar om afscheid te gaan nemen van de Carieb. De weersontwikkelingen zijn echter een voorbode van wat er gaat komen. Het is tijd om weg te gaan. Momenteel is het wederom bijna windstil en 34 graden in de boot. Een record, zelfs hier in de tropen. Tim vaart de benzine uit de vlotter van de buitenboordmotor. Die mag weer een poosje buiten dienst worden gesteld. De motor heeft, dankzij de goede zorgen van Harry van Wijk, het hele seizoen storingvrij gefunctioneerd. Niet slecht voor een motortje van een kwart eeuw oud.

Het blijft een dubbel gevoel om afscheid te gaan nemen van een plekje op de aarde waar we niet echt weg willen, maar nieuwe ervaringen en ontdekkingen liggen voor ons.

Geplaatst door Johan op 4 mei 2013
 
   

Design: Sail-Beluga.nl - Copyright: Sail-Beluga.nl -