logo logo
 
   
   
 
   
   

Verslag van de reis

30 november 2012
Reparatie

Woensdag zijn we naar de haven gegaan voor de reparatie aan de fokke-ogen. Kai Brossmann heeft hier een bedrijfje die reparaties uitvoerd onder het motto: 'if it's man made... we can fix it...' Nou dat klinkt veelbelovend. We hadden een dag eerder al advies gevraagd aan Henny ten Dam van de Pooh en beide kwamen ongeveer tot dezelfde conclusie. Altijd prettig natuurlijk. De ogen hebben we van de sledes gehaald, de gaten zijn opgeboord tot 6 mm en vastgezet met ieder vier monel popnagels. Het ziet er weer stevig uit.


Na de reparatie zijn we weer voor anker gegaan, dat kostte een aantal pogingen. Johan en Tim bleven ankerwacht houden, we vertrouwden het nog niet helemaal. Bas en Joke gingen socializen op het Nederlandse happy-hour, dat in de de zeilersbar van de haven was georganiseerd.
We hadden al minstens tien boten geteld waarop landgenoten zitten. Sommige waren we al eerder tegengekomen, anderen kenden we van websites en natuurlijk ook weer nieuwe gezichten gezien. Het was reuze gezellig en toen we terugkwamen op de boot stond het eten al klaar. Onze kok wordt steeds creatiever, deze keer was er kip met uitjes, paprika en mojo-saus.

Geplaatst door Joke op 30 november 2012
26 november 2012
Inklaren en foto’s toegevoegd

Gisteravond zijn we lekker op de boot gebleven, eerst eens even wennen aan de compleet andere wereld waarin we terecht zijn gekomen. We hebben buiten in de kuip gegeten (morgen gaan we uit eten) en genoten van een bijzonder prachtige zonsondergang. Het leek wel een filmdecor van de film Out of Africa.

Maandagochtend, we worden om 8 uur wakker. Het scheelt natuurlijk dat we de klok weer een uur terug hebben mogen zetten (nu 2 uur tijdsverschil met Nederland) en dat we gisteravond vroeg naar bed zijn gegaan. We hebben allemaal lekker geslapen.
Na het ontbijt en de koffie gaan we inklaren, met de bijboot naar de kant en dan uitzoeken waar we ons moeten melden. We lopen naar het gebouw van de maritieme politie, een aardige agent wijst ons wat we moeten invullen.

Daarna naar de immigratie, we krijgen allemaal een stempel in ons paspoort. Even later staan we weer op straat, we zijn nu officieel in de Kaapverdie. Nog even water halen en een broodje kopen en weer terug naar de boot om te lunchen.

Daarna internettoegang gekocht en de blog bijwerkt met foto's van de afgelopen dagen.

Geplaatst door Joke op 26 november 2012
25 november 2012
Hoera

We zijn vanmiddag aangekomen op Kaapverdie. Nadat we voor anker zijn gegaan bij Mindelo, hebben we eerst een liedje gezongen voor Johan zijn verjaardag. Daarna heeft hij de cadeautjes uitgepakt die hij van Henk en Marga hadden gekregen. Hij zit nu in de kuip te genieten van een koud biertje en de pistachenootjes uit Nederland.
Morgen gaan we inklaren en het stadje verkennen.-- verstuurd via Iridium --

Geplaatst door Joke op 25 november 2012
24 november 2012
We zijn er bijna

Er zijn weer 83 mijl af van de teller. Morgen willen we met daglicht aankomen, we hoeven maar 3,5 knoop te varen. Dat klinkt niet veel, maar soms als de wind wegvalt redden we dat niet. We wisselen van zeil, fok erbij, weer inrollen, twee fokken, half inrollen etc. Johan suggereert nog om de fok uit te bomen, haha.
De wind is niet echt stabiel, soms is het genoeg om de zeilen vol te houden. Maar even later klappert alles weer, de boot schudt er helemaal van en het gaat door merg en been.

We dobberen hier dus een beetje rond, soms zijn we het wel een even zat en kijken elkaar dan chagrijnig aan. We zijn ook moe van het continue wiebelen, alles wat los staat vliegt gelijk om je oren. Maar goed, we zijn er bijna, morgen rond het middaguur komen we in Mindelo aan volgens huidige planning. Zometeen weer happy hour, het moreel opkrikken met een koel drankje en iets lekkers.
-- verstuurd via Iridium --

Geplaatst door Joke op 24 november 2012
23 november 2012
Weinig nieuws onder de zon

We kabbelen rustig voort, er is weinig nieuws te melden. We hebben 99 mijl afgelegd sinds gisteren.
Joke heeft een smak gemaakt omdat ze zich niet goed vasthield en kreeg meteen een preek over zich heen van de mannen. Gelukkig alleen wat schaafwondjes en weer een paar blauwe plekken erbij.


-- verstuurd via Iridium --

Geplaatst door Joke op 23 november 2012
22 november 2012
Pech onderweg

We hebben afgelopen etmaal 122 mijl afgelegd op de twee uitgeboomde fokken. De wind nam iets toe, we wilden de genua die al iets was ingerold nog verder inrollen. Toen brak het bovenste deel van de rails van de mast los. Op deze rails zitten de ogen waarmee de fokkebomen aan de mast vastzitten (foto volgt later). 's Morgens vroeg was het even alle hens aan dek om de bomen zo snel mogelijk van de rails te halen, die naast mast hing en enkel vallen dreigde door te snijden. Na korte tijd hadden we de zaak weer onder controle en konden we weer verder zeilen.
De rails is helemaal verbogen en de bouten zijn uit de mast gerukt. Behalve wat krassen op de mast en de fokkebomen is er geen ernstige schade ontstaan. Gevolg is wel dat we niet meer recht voor de wind kunnen zeilen en zeker een knoop langzamer gaan. We varen nu schuin voor de wind en zullen dus een beetje zigzaggend naar Mindelo varen.Johan is flink verkouden en een beetje koortsig. Verder is alles wel aan boord. Tim heeft gisteren voor het eerst vliegende vissen gezien en vanmorgen lag er een kleintje in het gangboord.
-- verstuurd via Iridium --

Geplaatst door Joke op 22 november 2012
21 november 2012
Tropisch?

Vanmorgen kon de motor na 40 uur draaien weer uit. In het begin was er nog weinig wind, maar al snel kregen we voor korte tijd windkracht 6 en buien over ons heen.
We zitten nu officieel in de tropen, maar merken er nog weinig van. Het is grijs, koud en nat. De wacht zit met lange broek en trui aan buiten met een warm soepje. Nog niet echt tropisch dus!

-- verstuurd via Iridium --

Geplaatst door Joke op 21 november 2012
20 november 2012
Message from: “SailBeluga”

De derde nacht hebben we allemaal beter geslapen, de boot schommelt nog steeds behoorlijk heen en weer. We varen nu op de motor, want er is nog steeds heel weinig wind.
Gister eind van de middag kwamen er opeens een stuk of zeven dolfijnen langs. Deze keer grijs met spikkeltjes. Ze bleven een kwartiertje rondom de boot spelen. Een half uur later kwam er nog een groep. We hebben foto's gemaakt, je ziet ze heel goed onder water zwemmen.
Het vissen heeft nog niks opgeleverd.
Johan is helemaal blij met het plankje, dat hij voor Arie heeft gemaakt en waar Appie nu de stuuraanwijzigingen geeft. Het plankje heeft nu zelfs de naam 'Plankje van Olav' gekregen (met dank aan de tips van Olav Cox).

-- verstuurd via Iridium --

Geplaatst door Joke op 20 november 2012
19 november 2012
Bericht via Iridium 2012-11-19 16:52:19

Afstand van 80 mijl afgelegd. Wind bijna weg, snelheid nu 2 knopen. Eerste vislijntje uitgegooid.

Geplaatst door Joke op 19 november 2012
18 november 2012
Eerste etmaal

We hebben het eerste etmaal 120 mijl afgelegd. Vanmiddag is de wind afgezwakt tot 10 knopen, we gaan nu nog maar 3 mijl per uur. Het lijkt de komende dagen zwak te blijven, dus niet veel vooruitgang. We hebben veel deining, volgens Tim uit maar liefst vier verschillende richtingen.
De boot slingert behoorlijk en afgelopen nacht hebben we dus amper geslapen. Joke is zelfs uit haar bed gevallen.
Verder gaat alles goed, veel vallende sterren gezien.

-- verstuurd via Iridium --

Geplaatst door Joke op 18 november 2012
17 november 2012
Vertrek naar Kaapverdie

Vandaag gaan we vertrekken naar Kaapverdie. We hebben de laatste verse eetwaren gekocht en een exit-clearance bij de politie gehaald. We verlaten Europa en vanaf hier is men dol op papieren met stempeltjes. We vertrekken nu voor de ruim 800 mijl (bijna 1500 km) lange oversteek met als bestemming Mindelo, Sao Vincente, een van de Kaap Verdische eilanden.

's Avonds gaat Tim al het fruit inpakken in krantenpapier, zodat het fruit niet al te beurs wordt.

Bas heeft voor school al wat voorwerk gedaan en de proefjes voor natuurkunde op het vlakke terras van de Spar uitgevoerd, op een wiebelende boot zijn de resultaten vast niet goed.

Geplaatst door Joke op 17 november 2012
14 november 2012
Klussen

Het lijkt bijna een vast patroon te worden. Als wij willen vertrekken, dan zit er altijd wel ergens een storm in de buurt die ons dwarsboomt. Van de storm zelf hebben we nu geen last (volgens de weerberichten wordt het een schampschot), maar wel van de circa 4 meter hoge deining die hier veroorzaakt wordt door diezelfde storm. Golven kunnen op duizenden kilometers afstand van een storm overlast veroorzaken. De wind hier is bijna nihil, zeilen wordt dan vrijwel onmogelijk met zoveel deining en zo weinig wind. We hebben immers ruim 800 mijl (ongeveer 1500 kilometer) te gaan, dus zeilen is noodzakelijk om die afstand af te leggen.
Momenteel ligt de boot te rukken aan de lijnen en vannacht werden we wakker van al het gehobbel.
Vanmorgen eerst maar eens langs een winkel geweest om slang te kopen om de landvasten tegen slijtage te beschermen (had we natuurlijk al veel eerder moeten doen). Tim en Johan zijn meteen aan de slag gegaan om ze te bevestigen.

Daarna ging de eerste baggywrinkle (schurftplatting in het Nederlands) de verstaging in. Dit is een pluizenbol aan de stagen, die ervoor zorgt dat het grootzeil niet slijt. Sinds Madeira zijn de mannen al bezig geweest met het knippen en knopen van de touwtjes.


Naast leuke dingen hebben we afgelopen week ook klussen gedaan. Lekkages, die de week ervoor tijdens de storm en de vele regen aan het licht kwamen, zijn weer opgelost. De windvaan is onderhouden, het roer schoongemaakt, een extra zonnetent (die tijdens het zeilen erop kan blijven staan) is opgetuigd, diesel getankt, etc. Voor de rest van de week blijven er nog genoeg klussen over, onder andere schroefas controleren en vet toevoegen, zeekaarten verwisselen en watertanks schoonmaken. In totaal werken we een lijst met 38 punten af om de grote Atlantische oversteken grondig voor te bereiden.


Met de gehuurde auto hebben we nog een aantal supermarkten bezocht, de voorraad meel is nu voldoende om een heleboel brood te bakken. De door Henk en Marga meegebrachte anijshagel is overgeheveld in PET-flessen en heeft inmiddels ook een plekje gevonden. De kasten puilen bijna uit. Als Johan iets nodig heeft voor het avondeten, dan moet Tim erbij komen om alles weer terug te puzzelen. We hebben voor ongeveer twee maanden voorraad aan boord. Dat lijkt veel, maar oceaanzeilers moeten nu eenmaal met een veiligheidsfactor rekenen.

Geplaatst door Joke op 14 november 2012
13 november 2012
Filmpje: Caldera

Er is weer een nieuw filmpje toegevoegd aan onze collectie.
Deze keer een zondagse wandeling met Henk en Marga in de Caldera, de magnifieke krater op La Palma. Met de auto's een plekje gereserveerd bij La Cumbrecita, er zijn slechts 16 parkeerplaatsen beschikbaar. Op een hoogte van 1250 meter gingen we lopen.

Geplaatst door Joke op 13 november 2012
11 november 2012
Vakantie

De afgelopen week is omgevlogen. Met Henk en Marga hebben we het eiland bekeken, met z'n allen op de boot gezeten, veel koffie gedronken, gezwommen en heel veel bijgekletst. De dagen samen waren voor ons ook echt vakantie. Jammer dat het al weer voorbij is, hieronder een indruk van wat we zoal gedaan hebben.


Het natuurschoon van de Caldera de Taburiente was favoriet, we zijn er met z'n allen twee keer geweest. Een keer vanuit de westkant en de andere keer vanaf het zuiden. Daarvoor hebben we parkeerplaatsen gereserveerd via internet, er zijn slecht 16 plekken beschikbaar boven. Henk en Marga hebben ook nog op de top gestaan bij de sterrenwacht.
Het cruise-schip Queen Mary 2 lag in de haven toen Henk en Marga bij ons op de boot kwamen eten. Johan had Spaanse tortilla gemaakt, wat inmiddels een overheerlijke specialiteit geworden is van onze kok. We zijn even gaan kijken toen het schip uitvoer, Tim had inmiddels allerlei gegevens over het schip opgezocht. Tussen 2003 en 2006 was het het grootste cruise-schip van de wereld, lengte is 345 meter en een hoogte van 72 meter. We hadden bedacht dat Beluga niet eens tot de letters van de naam op de achterzijde komt. Achteraf zagen we nog in het nieuws dat het de eerste keer was dat de Queen Mary 2 in La Palma lag.

Tijdens het rondtoeren stoppen we onderweg nog een paar keer, deze keer ook bij de drakenboom. In de Middeleeuwen bracht men het sap in verband met hekserij omdat het, aan de lucht blootgesteld, oranjerood kleurt.
Vandaar de naam drakenbloed. Drakenbloed word nog gebruikt voor medicinale en cosmetische doeleinden, en verder als kleur- of verfstof. Italiaanse vioolbouwers voegen het toe aan de lak van door hen gebouwde instrumenten.
Deze prachtige oude bomen zijn nu beschermd.

Geplaatst door Joke op 11 november 2012
6 november 2012
Hello and goodbye

Gisterochtend hebben we Henk en Marga begroet op het vliegveld van La Palma. Johan zijn broer en schoonzus komen hier een weekje vakantie vieren. Wij zijn superblij om ze te zien en hebben een hoop bij te kletsen. Gistermiddag zijn we al even bij ze op bezoek geweest en vanmiddag kwamen ze hier op de Beluga een kijkje nemen in ons bootleven. We hebben lekker buiten kunnen zitten en heerlijk buiten gegeten (en zoveel gebabbeld dat we vergeten zijn om foto's te maken).

Vanuit Nederland hebben ze een heleboel anijshagel, pindakaas (in stootvaste verpakking), kruidnootjes en een paar kerstspulletjes meegenomen. Voorlopig hoeven we niet meer op rantsoen met de hagelslag en Bas kan elke dag weer pindakaas smeren. We wisten niet dat er zoveel spullen in de twee koffers mee konden. Henk biechtte wel op dat hij de koffers bij het inpakken telkens op de weegschaal zette en dat een paar pindakaaspotten helaas moesten thuis blijven. Vandaag kwamen er nog Sinterklaascadeautjes en lekkernijen aan boord, die hebben we maar snel verstopt voordat we al te nieuwsgierig worden (nog maar 29 nachtjes slapen).

Verder hebben we vandaag hebben afscheid genomen van Thijs en Marijke en hun boot Doen, zij zijn nu op weg naar de Kaap Verden. We hebben een ontzettend leuke tijd met ze gehad en hopen ze snel weer ergens tegen te komen.

Geplaatst door Joke op 6 november 2012
4 november 2012
“Buiten spelen”

Na zes dagen bijna onafgebroken regen hebben we vandaag weer eens een beetje buiten kunnen "spelen". Johan begon vol goede moed aan het plankje voor de stuurautomaat en Joke had een paar wasjes gedaan. Er viel nog wat regen, telkens in korte buitjes. Met de was is het niet helemaal goed gekomen en het plankje was pas aan het eind van de middag gereed.
De jongens hadden ondertussen bij de Duitse overbuurman (sygreenduck.blogspot.com) een leuk speeltje gezien en mochten de "fietskano" uitproberen. Ze waren er een paar uur zoet mee. Al met al toch een heerlijke dag gehad.

Geplaatst door Joke op 4 november 2012
 
   

Design: Sail-Beluga.nl - Copyright: Sail-Beluga.nl -