logo logo
 
   
   
 
   
   

Verslag van de reis

31 juli 2012
Wachten in Falmouth

Een fenomeen dat alle vertrekkers tegenkomen is de Golf van Biskaje. Een bijzonder ruw zeegebied dat een constante stroom lagedrukgebieden over zich heen krijgt. De in de vaaraanwijzingen geadviseerde route is eerst naar Falmouth te varen en daar te wachten op een gunstig 5-daags weerbericht.

De route van Falmouth naar La Coruna loopt ruwweg zuidwest. Op de oceaan is wind tegen voor de meeste toerzeiljachten een moeizame situatie. Een gunstig weerbericht zoals in de vaaraanwijzingen staat is: geen zuidwest en geen storm gedurende de 5 dagen op de positie waar wij na elk etmaal denken te zijn.

Laat zuidwesten wind nu net de meest voorkomende windrichting zijn. Dat heeft de natuur lekker geregeld. Na morgen zien we tot en met zaterdag op de weerkaarten en de gribfiles (windverwachtingen die je kan downloaden) alleen maar zuidwest en drie keer harde tot stormachtige wind. Voorlopig een no-go dus. Bijna elk vertrekkersboek dat we lezen verteld over deze situatie. Sommigen moesten zelfs tot drie weken wachten. Wij hebben onze hoop gevestigd op een hogedrukgebied dat vanaf zaterdag invloed zou kunnen krijgen (lange termijn, dus nog erg onzeker).

Bas, Joke en Johan willen de kant op, even de benen strekken. Tim is roeit ons alledrie naar de wal. Al met al nog een aardig stukje roeien.

We slenteren door Falmouth, een charmant stadje met veel historie. We belanden gelijk in de tweedehands boekwinkel Bookwise en scoren een boek van Tristan Jones. Verderop zien we Bosun's Locker een oeroude scheepsbenodighedenwinkel met een bijzondere sfeer. Het boegbeeld voor de ingang zie je al van ver.Geplaatst door Joke op 31 juli 2012
29 juli 2012
Het leven aan boord

Langzamerhand beginnen we te wennen aan het boordleven. We vermaken ons wel en de taken zijn verdeeld. Jammer is dat Bas nog steeds niet genezen is en nog altijd beperkt mobiel is.

Er is hier genoeg te zien en we hebben ook nog voldoende last minute dingetjes te doen aan de boot, dus we vermaken ons wel. Gister zijn we bezig geweest met het vervangen van de vetkoker voor de schroefas en controle van de schroefas en de motor, hiervoor moesten de hutten van Tim en Bas ontruimd worden. In een mum van tijd was de kajuit gevuld met een heleboel zooi.

Tim heeft katrollen voor de reeflijnen van de rolfokken vervangen, de oude waren behoorlijk vastgelopen. Hierdoor was het inrollen van de fokken erg zwaar. Komende dagen gaan we de zeekooien inrichten, diverse haakjes, oogjes en netjes monteren. Ook gaan we nog een derde rif inrichten en diverse controles uitvoeren.

Het gebied rond Falmouth is prachtig, met heuvels en mooie vergezichten. We hebben Pendennis Castle bezichtigd, een uit 1543 stammend kasteel met veel interessante historie.We zijn om de portemonnee te sparen van de haven naar een mooring (een meerboei) verhuisd, dat kost “maar” 19 pond per nacht, zelfs voor anker betaal je hier nog 10,5 pond. We moeten vanaf nu met de bijboot naar de wal.

Onze speciale Chinese wifi-antenne bereikt nog lekker wel illegaal de jachthaven van bijna 40 pond per nacht (op een afstand van ruim 600 meter), niet verder vertellen!

De boot gedraagt zich tot nu toe goed op zee, ook als er wat meer zeegang is voelt het binnen rustig en de overgang naar de herrie buiten buiten is dan groot. Er komt verhoudingsgewijs weinig water over en de bewegingen zijn behoorlijk soepel. Als het windstil is, dan kan de provisorisch gekoppelde stuurautomaat sturen. Als het waait kan de windvaan sturen. Voor ons is het een leerproces om de balans van de zeilen, de koers en de windvaan op elkaar af te stemmen, maar het lukt steeds beter. Als de windvaan eenmaal stuurt, dan houdt hij de boot erg goed op koers. We vonden de nachttochten nog wel erg vermoeiend.

De zonnepanelen houden ons stroomverbruik inclusief koelkast zelfs op de meest bewolkte en regenachtige dagen ruimschoots bij. Rond het middaguur zijn de accu's steeds weer geladen en is het nachtverbruik al weer ingehaald.

Geplaatst door Joke op 29 juli 2012
27 juli 2012
Tocht naar Falmouth

In Lymington bekijken we de weerberichten. Het is zo'n 150 mijl naar Falmouth. Over twee dagen gaat de wind naar west, pal tegen draaien en wordt het zeer moeilijk om met elke 6 uur stroom tegen enige voortgang te maken. Bovendien moeten we langs twee beruchte kapen (St. Albans Head en Portland Bill). Die veroorzaken bij zo'n westenwind tot meer dan 10 kilometer uit de kust zware zeegang en brekende golven. Bovendien valt een van de mogelijk havens voor een tussenstop af. Weymouth is bezet is door het zeilcircus van de Olympische spelen.

Daarom kiezen we ervoor om Poole en Weymouth over te slaan en met een nacht doorvaren in een keer naar Falmouth te gaan. We beginnen om 7 uur 's ochtends met windstilte en spoelen met 4 knopen stroom mee langs de Needles naar buiten. Na jaren klussen hebben we het schilderij van The Needles, dat we ooit in Lymington kochten, in de kajuit opgehangen. Wij vinden het een grote mijlpaal om nu langs de echte Needles te varen met Beluga.

Wat later komt er wind mee en zetten we de voorzeilen. Het lukt om Arie (de windvaan) te laten sturen. Met twee (nog) niet uitgeboomde fokken is het fascinerend om te zien hoe strak Arie stuurt.
De omstandigheden veranderen snel en het wordt weer windstil. We krijgen nog een vogeltje op bezoek, die nieuwsgierig naar ons kijkt en vervolgens een plekje op het voordek vindt om zichzelf eens uitgebreid te wassen.
Plotseling ziet Bas in de avond dolfijnen. Ze duiken op en je hoort ze ademen. Later komen we nog een paar keer een groep tegen. Een zwemt onder de boot door, een andere zet vaart en passeert ons met het grootste gemak en springt bij de boeg boven water. Prachtig! We zijn zo enthousiast dat we het fototoestel helemaal vergeten te pakken.

De wind draait naar het noorden en we zetten het grootzeil erbij. Als de nacht valt, zien we hevig onweer in de verte boven Frankrijk. Op de radar controleren we of er buien onze kant op komen.

In de loop van de nacht verandert het weer opnieuw. Conform de weersvoorspelling die we via de marifoon en de navtex binnenkrijgen, draait de wind naar het noordwesten. Niet geheel conform die voorspellingen neemt de wind sterk toe. Al vrij snel varen we ineens met te veel zeil op en helt de boot zwaar over terwijl we op topsnelheid voortjagen. Ook is er nu best veel zeegang, de boot danst over de golven en we krijgen regelmatig een zoute douche. Daar zit je dan in donker. Er zijn twee man/vrouw nodig om de genua half in te rollen, Joke is al snel doorweekt. Joke moet naar de mast om het grootzeil te reven. Tim neemt de val en de reeflijnen in de kuip voor zijn rekening. Bas houdt de in de kuip bungelende lijnen in toom. Johan stuurt en geeft de orders, alles moet nu even precies op tijd gebeuren. De zeilen knallen hard als we in de wind sturen. We gaan meteen door naar het tweede rif. Zo is het grootzeil meer dan de helft kleiner. Met de helft van het zeil erop verliezen we geen snelheid. Nog steeds spuit de boot op topsnelheid door en tikt soms 8 knopen aan. En dit alles in donker. Best wel even wennen. Eerlijk gezegd zijn we trots op onszelf dat ieder zijn rol nam en de hele, bepaald niet gemakkelijke, actie vlekkeloos is verlopen.

Onderwijl moet er wel degelijk ook genavigeerd worden. We gingen al rond de volgende kaap (Start Point) en moeten zorgen dat we een beetje ruim langs het volgende obstakel, de Eddystone Rocks, varen. Dan is het nog een uur of 6 naar Falmouth. We komen langzaam steeds dichter bij het land en varen rond 11 uur in de ochtend tussen St. Anthony's Lighthouse (een vuurtoren uit 1835) en Pendennis Castle uit 1543 de rivier op. Voor het gemak ligt er nog wel een rots in het midden die je even moet ontwijken (Black Rock).

Uiteindelijk maken we vast in de nieuwe Pendennis Marina (even twee nachtjes luxe van stroom en internet).

Al gauw krijgen we nog een show van een onhandige schipper die zo dicht voorlangs een voor anker liggende boot vaart dat zijn kiel achter de ankerlijn blijft haken. In de nog altijd straffe wind drijven ze af, vegen nog een voor anker liggende boot mee en belanden aan de kop van onze steiger. Een lichtpaal wordt compleet uit het beton van de steiger gerukt en een paar boten lopen fikse schade op. Met zo'n wind ben je volstrekt machteloos. Uiteindelijk ontwart een grote rubberboot met twee buitenboordmoteren van 275 pk elk (!) de boel en sleept ze een voor een weer weg.

We vieren onze aankomst met een heerlijke fish and chips.

Geplaatst door Johan op 27 juli 2012
Bericht via Iridium 2012-07-28 22:23:34

test met voorgeprogrammeerd adres

Geplaatst door Joke op 27 juli 2012
Bericht via Iridium 2012-07-28 22:08:39

Test met nieuwe sim vanuit Falmouth

Geplaatst door Joke op 27 juli 2012
26 juli 2012
Foto’s Solent

Gisteren aangekomen op de Solent, een relaxed dagje vanuit Brighton naar Portsmouth. Het merendeel is met de motor aan, want we hebben niet veel wind. Met de stroom mee varen we richting Solent, alleen het laatste stukje de rivier op naar de haven is de stroming tegen. Bas stuurt ingespannen, met Johan naast zich.In Portsmouth liggen we weer in een haven met dure wifi, even de hoek omlopen en we vinden een Mac met gratis wifi. Op ons gemak kunnen we hier de mail en nieuwste weerberichten ophalen. Het lijkt wel vakantie, lekker relaxed in het zonnetje. We scoren in een watersportwinkeltje Blake grease, vet voor de afsluiters dat we nergens in Nederland konden vinden. Joke heeft ook een bus melkpoeder gekocht, makkelijk voor als we weinig winkels in de buurt hebben.

's Middags varen we met de stroom mee naar Yarmouth, helaas is de haven vol en wijken we uit naar Lymington. Op de smalle rivier is het mega druk, diverse zeilboten, kleine wedstrijdbootjes en een hele grote ferry. Typisch engels, in Nederland komt je zoiets niet tegen.
In de haven hebben we weer goede internet, even alle foto's uploaden. Zo we zijn weer helemaal bij!

Geplaatst door Joke op 26 juli 2012
25 juli 2012
Portsmouth

Gisteravond zijn we in de Solent aangekomen, het zeilwater tussen het eiland Wight en het vaste land. Het was weer veel motoren, weinig wind en heel veel zon. Johan heeft Appie (stuurautomaat) nog beter gekoppeld aan het stuurwiel, zodat we niet steeds zelf hoeven te sturen. Bas heeft het laatste stuk tegen stroom gestuurd, onder begeleiding van Johan heeft hij nu drift leren sturen.
Ik zit hier nu op en bankje in de winkelstraat te typen, kon inloggen bij een broodjeszaak. De Engelsen zijn niet scheutig met gratis wifi.
Vanmiddag gaan we verder de Solent op, waarschijlijk naar Lymington of Yarmouth. Daarna mogelijk richting Poole. We gaan de plaatsen rond Weymouth ontwijken vanwege de Olympische Spelen. Dus daarna waarschijnlijk weer een nachttocht doen.

Geplaatst door Joke op 25 juli 2012
23 juli 2012
Foto’s dagje Brighton

We hebben een rustig dagje in Brighton doorgebracht, Bas heeft zijn voet tocht een beetje overbelast en we slapen allemaal lekker uit. 's Morgens vers brood halen, wat klusjes doen en lekker chillen. De mannen hebben ook fish and chips verdiend, daar hoor ik zal over sinds Nederland.


Geplaatst door Joke op 23 juli 2012
22 juli 2012
Foto’s overtocht Breskens - Brighton

's Avonds in Breskens eerst een lekker drankje genomen op het meest zuid-westelijke puntje van Nederland en het aankomende mooie weer.

De volgende ochtend vroeg weg uit Breskens, langs de Belgische kust afzakken. Heerlijk gezeild, wel erg fris. De wacht krijgt 's avonds heerlijk warm eten, op dat moment besloten we om door te gaan naar Dover.

Johan en Bas hebben de TSS (autobaan voor grote schepen) met z'n tweeen gedaan, zodat Tim en Joke een vrij rustige wacht hebben bij Dover. Vervolgens wisselen we weer, de hondenwacht is voor Johan en Bas. Als daarna Tim en Joke weer wacht hebben komt de zon op, een mooi gezicht. Johan maakt een heleboel foto's van Beachy Head, een beroemde kaap met een vuurtoren van 31 meter hoog. De kliffen zijn hier 162 meter hoog, een mooi gezicht.

Joehoe, 's middags komen we in Brighton aan. Vlak voor de haven hijsen we de Engelse gastenvlag. We zijn trots op onszelf en dus hebben we een dag rust verdiend!

Geplaatst door Joke op 22 juli 2012
Brighton!!!

Na 32 uur varen in Engeland aangekomen. Goede nachttocht gehad. Bas zijn voet beetje overbelast. Fotos volgen nog. Super dure wifi hier. Zit nu Mac.

Geplaatst door Joke op 22 juli 2012
19 juli 2012
Klusjes

De afgelopen dagen hebben we wat klusjes gedaan. Onder andere haakje voor het ingangsluik gemonteerd, ordening gebracht in de touwen die we bij ons hebben, de jerrycans keurig slijtvast neergezet met stukjes tapijt ertussen, de boekenkastjes zeilproof gemaakt en de loopbanden vastgemaakt aan dek. En meteen ook maar de was gedaan, daarbij woei een spijkerbroek overboord vanwege de harde wind en dus kreeg deze nog een extra spoelbeurt.

Bas heeft zich ondertussen vermaakt met computeren, spelletjes doen en uitrusten. Het gaat al wat beter met hem, dus vrijdag gaan we weer varen.

Addy kwam op de valreep nog even langs, eindelijk waren de duikpasjes van Tim en Bas gearriveerd en een laatste boek van de wereldschool. Hij had foto's gemaakt van Smokey, die het zo te zien aardig redt zonder ons. Hij heeft zelfs al bij Ad op schoot gelegen.
Het was erg gezellig met Ad, de volgende keer moeten we echter het met sms'jes en telefoontjes doen. Het plan is om morgen naar Breskens te varen en daarna naar Engeland.

Geplaatst door Joke op 19 juli 2012
17 juli 2012
Middagje Wissenkerke

Vanmorgen met z'n drieen (Johan, Joke en Bas) met de bus naar Wissenkerke gegaan, gelukkig is het droog. We zijn een beetje vroeg voor onze afspraak met de huisarts, tijd genoeg dus voor een wandelingetje door het dorp. We bezichtigen de molen en drinken een kopje koffie. We zijn een beetje gespannen en dus veel te vroeg bij de huisarts.

De huisarts behandelt Bas zijn teen, deze keer gaat er minder nagel af dan bij de vorige keer. Met de taxi gaan we weer terug naar de haven. Bas zetten we in een karretje en zo hoeft hij alleen maar het laatste stukje naar de boot te hinkelen. Binnen gaat gelijk zijn been omhoog en verwennen we hem met thee, koekjes en paracetamol. Hopelijk geneest het sneller dan de vorige keer.

Geplaatst door Joke op 17 juli 2012
15 juli 2012
Na regen komt zonneschijn

Weer een dag die met flinke regen begint. Het is inmiddels een standaard fenomeen, wakker worden en regen op het dek horen kletteren. Vandaag toch maar opstaan en met de bus een rondtoer over het eiland. We komen langs vele havens en zien de Oosterschelde met de Zeelandbrug. Tijdens de tussenstop warmen we ons op met koffie en warme chocomel, op dat moment komt ook het zonnetje erbij.Weer terug op de boot, gaan Tim en Bas het buitenboord-motortje eens uitproberen. Ze racen lekker rond op het Veerse Meer, ze hebben zelfs filmpjes gemaakt van elkaar. Enthousiast zitten ze nu in de kajuit na te kletsen, Johan haalt oude herinneringen op over zijn jeugd met bijbootjes met motortjes. Al met al een gezellige dag vandaag.

.

Geplaatst door Joke op 15 juli 2012
13 juli 2012
Een week vertraging

Vanmorgen met Bas naar de huisarts in Kortgene geweest. Vorige maand heeft hij een kleine operatie aan zijn linkervoet gehad. Gisteravond bleek echter dat de ontsteking aan de andere voet weer teruggekomen is. De huisarts hier adviseerde om ook deze voet te opereren. Oeps, dat was niet wat wij wilden horen. De huisartsen hier op het eiland doen deze ingreep zelf, dus geen ziekenhuisbezoek deze keer. We hebben gelijk maar een afspraak gemaakt met een collega huisarts in Wissenkerke, want de huisarts in Kortgene heeft vanaf morgen vakantie.
Dinsdag wordt Bas geholpen aan zijn voet, tot die tijd gaan we ons vermaken op Noord Beveland. We hebben gelijk maar een week bijgeboekt hier in de haven, uitgerust met een goede internetverbinding en warme douches. Geluk bij een ongeluk is dat het de hele week nog westenwind blijft, dus echt veel vertraging lopen we niet op.

Geplaatst door Joke op 13 juli 2012
12 juli 2012
Naar Zeeland

Als 's morgens de wekker gaat klettert de regen nog op het dak. Nog even omdraaien en wachten tot het stopt met regenen. Het weerbericht belooft een regenloze dag met veel wind. Uiteindelijk vertrekken we om half elf uit Strijensas. Het eerste stuk over het Hollandsch Diep hebben we de wind flink op de kop, windkracht 6. We hobbelen er erg aardig tegenin, de stuurman krijgt een winddichte muts op zijn hoofd anders waaien zijn oren eraf.

We maken aardig wat mijlen naar het zuiden en westen door naar Zeeland te gaan. Daarna willen we naar Vlissingen, Breskens en verder langs de Belgische kust afzakken. De wind blijft voorlopig west, dus Engeland is pal tegen. Als we na de Krammersluizen op het Keeten Mastgat varen worden we toegewuifd door een bootje met zeeverkenners. Net als we vriendelijk terug zwaaien vragen ze om een sleepje, ze zijn voor de wind wel erg ver afgedreven en moeten nu kruisend tegen de wind weer terug. We nemen ze op sleeptouw en laten ze 5,5 mijl verderop weer los. Nu kunnen ze halve wind zeilend naar hun bestemming. Als wij op de Oosterschelde de bocht omgaan kunnen ook wij eindelijk eens zeilen. Lekker op het fokje in het middagzonnetje genieten. Om half acht 's avonds meren we af in Kortgene op het Veerse Meer.

Geplaatst door Joke op 12 juli 2012
10 juli 2012
Varen door Zuid-Holland

Vanmorgen boodschappen gedaan in Gouda, lekker ontbeten en daarna de trossen weer losgegooid.
In het begin schijnt nog lekker het zonnetje, maar in de middag wordt het steeds bewolkter en krijgen we af en toe een beetje regen. Als we bij Dordrecht zijn besluiten we nog een stuk door te varen. Na vijven komen we aan in Strijensas, al 43 mijl gevaren. Het begin is er. Morgen wordt veel regen verwacht, dus een lekkere uitslaap- en klusdag.

Tot nu toe zijn we twee dingen vergeten mee te nemen, de onderzetters voor de pannen en een slakom. Ach er zijn ergere dingen die je kan vergeten. We komen vast nog wel een leuke winkel tegen onderweg.

Geplaatst door Joke op 10 juli 2012
9 juli 2012
Eerste vaardag

’s Morgens bijtijds opgestaan, eindelijk de trossen nu echt losgegooid. Vanwege de slechte weersvooruitzichten hebben ons oorspronkelijke plan bijgesteld. In plaats van buitenom over zee, zakken we nu binnendoor af naar het zuiden.

De komende dagen waait het stevig vanuit het westen, dus rustig wennen aan het varen via de staande mastroute richting Zeeland. De vaartocht verloopt voorspoedig en eind van de middag liggen we in Gouda. Ad was vanavond toevallig in Gouda en komt nog even op de koffie. Fijn om te horen dat het prima gaat met de kat thuis.

Geplaatst door Joke op 9 juli 2012
Eerste tocht

Zojuist in gouda aangekomen. Weinig wifi hier. Foto's van het afscheid volgen snel.

Geplaatst door Joke op 9 juli 2012
8 juli 2012
Afscheidsfeestje

We slapen lekker uit, het giet van de regen dus reden genoeg om te blijven liggen. Als we aan ons ontbijt willen beginnen, arriveert de sloep met Henk, Marga, Wout en Annelies. Ze hebben zelfs broodjes voor ons meegenomen, dus het ontbijt is meteen geregeld.

Jokes moeder komt een kwartier later, mooi op tijd voor koffie en taart. De overige familie en vrienden druppelen binnen. Harry en zijn gezin komen zelfs met hun eigen sloepje aanvaren. Het is een super gezellige middag met hapjes en drankjes op de partysloep, prima verzorgd door de lieverds van de Princehaven. Henk bakt zelfs pannenkoeken in de stromende regen.

Tussendoor wordt onze eigen boot bewonderd en krijgen we allemaal leuke afscheidscadeautjes. Ons plan was om zelf vandaag te vertrekken maar de moeheid en het slechte weer weerhoudt ons ervan om eind van de middag nog weg te gaan.

Dus zwaaien wij iedereen uit. Ook de twee sloepen, een mooi gezicht die wegvarende sloepen.

We genieten nog lang na van de een supergezellige en verzorgde middag. Lieve mensen we missen jullie nu al!

Geplaatst door Joke op 8 juli 2012
7 juli 2012
Verhuizen naar de boot

De laatste dag thuis en toch nog een heleboel te doen. Bed uit elkaar halen, nog even een laatste was draaien, soppen en stofzuigen. En dan is het zover, afscheid nemen van buren, Smokey en ons huis. We realiseren het ons nog niet helemaal, het voelt meer alsof we gewoon met vakantie gaan.

Toch nog met een volle auto naar de haven, daarna de auto naar de stalling brengen en met Addy terug naar de boot rijden. Zo nu eindelijk geen stress meer, vanaf nu kunnen we alles in een rustiger tempo gaan doen. Beetje kletsen, beetje opruimen en naar het dorp wandelen om te gaan eten. Van Addy krijgen we een vervanger van Smokey, een speelgoed scheepskatje als mascotte.

Geplaatst door Joke op 7 juli 2012
4 juli 2012
Laatste loodjes

Spannend, we zitten in de laatste week. Zondag 8 juli vertrekken we!

Afgelopen weekend hebben de jongens hun duikbrevet gehaald, 3 dagen intensief cursus volgen. Ze vonden het super en verheugen zich op het duiken in tropisch water.
Verder deze week zijn we bezig met de laatste spullen aan boord brengen, kleding uitzoeken, huis opruimen etc. De wasmachine en stofzuiger draaien overuren en wij dus ook. Voordeel is wel dat alle lijstjes steeds korter worden, de boot steeds completer en het huis steeds schoner. Het is vakantiestress in het kwadraat, elke avond zijn we gesloopt. Dat wordt nog behoorlijk afkicken straks met al die adrenaline in ons lijf.


Gisteravond is Harry nog langs geweest om de olie te verversen en de laatste instructies met de mannen door te nemen. De jongens weten nu ook een beetje hoe de motor in elkaar zit, dus genoeg back-up om een filtertje te vervangen.


Vandaag Tim's 18e verjaardag gevierd, afscheid genomen van oma in Zoetermeer en weer een hele lading spullen naar de boot gebracht. Als afsluiting heerlijk uit eten geweest in Scheveningen, waar Tim zelfs nog werd toegezongen compleet met vuurwerk en een lachende boeddha als cadeautje kreeg. Een leuk eerste souvenir voor op de boot.
<

Geplaatst door Joke op 4 juli 2012
 
   

Design: Sail-Beluga.nl - Copyright: Sail-Beluga.nl -