logo logo
 
   
   
 
   
   

Vier jaar klussen

30 april 2012 22:05
Officieel einde klusproject

Gefeliciteerd zeggen we tegen elkaar, vandaag verklaren wij ons klusproject officieel gereed. Ook al hebben we nog een paar kleine klusjes te doen, we trekken gewoon een streep. Na vier jaar klussen zijn we daar ook wel aan toe, genoeg geklust de laatste jaren. Al met al zijn we wel erg trots op onszelf en op de gerestaureerde Beluga. Gebak dus om het heugelijke feit te vieren, met z'n allen buiten in het zonnetje.

1 Mei beginnen we met de voorbereidingsfase om dan begin juli te gaan vertrekken, tjonge da's al over twee maanden. Tijd voor nieuwe lijstjes!
Morgen de site aanpassen voor de nieuwe blog en de oude blog onderbrengen in een nieuw item 'Vier jaar werk'!

Geplaatst door Joke op 30 april 2012
24 april 2012 16:43
Cadeautje van Rijkswaterstaat

Inmiddels zijn we zover dat we toe zijn aan de leuke klussen, gordijnen uitzoeken etc. (ja, vrouwen vinden dit leuke dingen).
De patrijspoorten willen we ook verduisteren, niet met gordijntjes maar met muismatten. Idee van Bas toen we vorig jaar in de Ikea liepen te winkelen. Voor het vastmaken hadden we zuignapjes bedacht, maar dat bleek nog niet zo makkelijk. De standaard zuignapjes zijn nogal kort. Toen we op de Hiswa waren bij de stand van Rijkswaterstaat kregen we een iStand cadeau. Dat bracht Johan op het idee om deze zuignapjes voor de muismatten te gebruiken en niet voor de iPod zoals eigenlijk de bedoeling.

Echter hoe kom je nou weer aan 12 van die gadgets? Gewoon een mailtje sturen aan RWS en zowaar vandaag krijgen we een dikke envelop met nog meer iStands. Koos van RWS heel hartelijk dank, we zullen heerlijk slapen dankzij jullie geweldige service.

Geplaatst door Joke op 24 april 2012
23 april 2012 22:25
De beleefdheidsvlag

De etiquette luidt als volgt:
De beleefdheidsvlag is een kleine natie of handelsvlag van het land dat we bezoeken. De vlag voeren we in het stuurboordwant onder de zaling zodra we de territoriale wateren van dat land binnenvaren. Indien er naast de natievlag ook een handelsvlag van dat land bestaat dienen we ons ervan te vergewissen welk van die twee door het land gewenst wordt. Bijvoorbeeld in Groot Brittannie is dit de "Red ensign" en niet de "Union Jack". De beleefdheidsvlag dient altijd in samenhang met de natievlag te worden gevoerd. Hijsen mag dus pas na het hijsen van de natievlag en neerhalen moet voor het neerhalen van de natievlag gebeuren. Als indicatie voor afmetingen voor de beleefdheidsvlag nemen we minimaal 3% van de scheepslengte, met een minimum van 30 cm.

Juist ja, weer wat geleerd. Voor de reis hebben we er een stuk of 25 nodig. Rondkijkend op internet schrikken we ons een hoedje. De vlaggen van Europa die zijn hier wel te koop, maar de vlaggen voor het Caribisch gebied zijn nogal prijzig (tussen de 20 en 40 doller per stuk). Hmm, niet echt leuk dus. Nu kun je ter plekke vast wel een vlaggetje kopen, maar dan ben je eigenlijk al te laat. Zelf onderweg knutselen is ook een optie.
Nog verder surfend kom ik een vlaggenlijn tegen met 20 Caribische vlaggetjes voor slechts 17 euro. Deze heeft tijdens Bas zijn verjaardag in februari al in huis gehangen om alvast een beetje in de stemming te komen. De overige vlaggen gaan we zelf op vlaggendoek laten printen, geinspireerd door alle reclamevlaggen die je tegenwoordig ziet. Door ruimte overschot kunnen we zelfs het logo van de website erop zetten, hebben we straks onze eigen unieke vlag.
Als ik de vlag heb samengesteld krijg ik het bericht dat de fabrikant een vector-bestand van de layout wil hebben. Gelukkig heeft Johan daar verstand van en een handig programmaatje die mijn plaatjes in het juiste formaat kan zetten. Vector bestanden zijn oneindig schaalbaar, dus opgeblazen blijft het plaatje hetzelfde zonder dat er blokjes ontstaan.

Na het nodige knip- en naaiwerk heb ik de afgelopen weken al 20 vlaggetjes gemaakt, keurig voorzien van een touwtje, paalsteek en de landnaam (zelfs na tig keer kijken onthoud ik de namen nog niet).

Vandaag gaan twee testvlaggetjes de mast in. Ben benieuwd hoe ze er over een week uitzien, deze week is er in ieder geval genoeg regen en wind voorspeld. Al met al een leuk experiment en zo zijn we voor nog geen 80 euro 30 vlaggetjes rijker. En mochten ze toch kapot waaien, dan kunnen we ter plaatse altijd nog nieuwe kopen.

Geplaatst door Joke op 23 april 2012
20 april 2012 21:34
Port of Rotterdam

Toevallig zagen we een tijdje geleden een bericht voor een open dag bij de Verkeerscentrale Rotterdam. Tja, daar hoefden we natuurlijk niet lang over na te denken, meteen inschrijven dus. Vanmiddag zijn we met z'n drieen naar Rotterdam getogen (helaas zat Bas nog op school).
We werden ontvangen in het hypermoderne gebouw van de Verkeerscentrale en kregen uitleg over de werkzaamheden van de Havenmeester, het VerkeersBegeleidingsSysteem (oftewel VTS in het engels VesselTrafficSystem) en een rondleiding.

Wat ons opviel is dat de medewerkers echt geinteresseerd zijn in ons als zeiljachtje. Ze vinden ieder schip belangrijk, groot en klein, snel en langzaam. Met passie praten ze over hun werk. Ze beantwoorden iedere vraag en we smullen van hun anekdotes. We leren zelfs weer iets over het marifoon-gebruik en hun vakjargon. Ook de nieuwe Botlekbrug komt aan bod, interessant om te horen wat daar allemaal bij komt kijken. De complete bouw duurt nog tot 2017, genoeg tijd dus nog om de werkzaamheden te volgen aan vermoedelijk (wordt nog nagekeken) de grootste hefbrug van de wereld.


De tijd vliegt en aan het eind van de middag mogen we ook nog even op een van de patrouille-schepen een kijkje nemen. Ook daar nemen ze weer alle tijd voor ons en enthousiast vertellen ze over hun vaartuig.
De volgende keer dat we met Beluga 'Sector Maasmond' passeren weten we precies hoe het er aan de andere kant van de marifoon aan toegaat.Geplaatst door Joke op 20 april 2012
19 april 2012 20:17
Binnen klusjes

"Kijk nou, Sinterklaas is geweest", roept Johan als hij onder ons bed duikt om de opbergkasten voor de jongens te voorschijn te halen. Elke keer als we weer iets gekocht hebben wordt het onder bed gelegd. Dat is inmiddels al een hele verzameling geworden en sommige aankopen zijn we allang weer vergeten.
Ondanks het koude weer, zetten we ons ertoe om ook deze week weer de nodige klussen te doen. Deze keer dus de achterhutten inrichten, een leuk klusje dat relatief snel klaar is met een mooi resultaat. Allebei de achterhutten hebben nu drie opvouwbare hangkasten naast elkaar en een cabin bag (het nachtkastje). Genoeg opbergruimte voor alle t-shirts en korte broeken.

Nu de versterking gereed is kunnen we ook afvoerslang van de bilge voor in de boot aanbrengen. Het valt ons elke keer weer op hoe dik de romp is. De zijkant van de kajuit is minimaal 2 cm dik, de huiddoorvoer die we eerst wel erg lang vonden past precies.
Zo dat is nu echt helemaal klaar, we kunnen weer twee klussen doorstrepen op onze lijst.


Geplaatst door Joke op 19 april 2012
13 april 2012 21:09
Versterking tuigage

De afgelopen twee dagen is er een versterking aan de tuigage aangebracht.
Vorig jaar zomer tijdens de proefvaart kwamen we erachter dat het kajuitdak iets werd opgetild door de onderwanten. In 2008 was dat nog niet opgevallen, maar nu wel dus doordat we de zijkanten hadden geverfd. De oude mast had slechts een zaling, waardoor de onderwanten in het gangboord stonden. Nu heeft de mast twee zalingen en zodoende zijn de onderwanten aan het kajuitdak bevestigd.
Johan wilde een extra versterking, na heel veel denken, bestuderen en brainstormen kwamen we tot de conclusie dat er een versterking vanaf het kajuitdak naar de hoofdschotten moest komen. Er zijn nu twee maal twee kabels aangebracht, zowel in het toilet als in het hangkastgedeelte. Na het aanspannen van de onderwanten blijft het kajuitdak weer keurig op zijn plaats. De gehele klus is prima naar onze zin uitgevoerd door Hans Jansen Staalkabels


Verder wordt er nog een rails op de mast gemaakt waardoor we nu twee fokkebomen tegelijk kunnen voeren. Die tweede fokkeboom moeten we alleen nog opscharrelen.

Tussendoor klussen Johan en ik verder aan de deurposten van de achterhutten, de laatste stukken tapijt plakken en afwerken met aluminium strippen die we in vorm buigen. Om het geheel nog iets netter te maken kitten we de overgebleven kieren dicht. De vorige eigenaar had kennelijk geen vaste hand voor zagen, waardoor het een en ander nogal schots en scheef is. We vinden het eindresultaat goed genoeg, het is al met al beter dan dat het ooit geweest is.Geplaatst door Joke op 13 april 2012
12 april 2012 22:57
Huisvlijt

Het paasweekend wordt goed besteed. Achter de naaimachine naaien we een afdekzeiltje voor het voorluik in elkaar. Voor ons doen (wij zijn meer van de pc's) is het aardig gelukt. Alleen het touwtje erdoor rijgen was moeizaam, rijgnaald gebroken en kramp in mijn vingers. Gister nog een kraagje erop gezet, vandaag oogjes gemonteerd en zowaar een mooi waterdicht luik.

Geplaatst door Joke op 12 april 2012
10 april 2012 20:57
Kaartplotter

Het is leuk als je een nieuw apparaat koopt, maar dan moet je het natuurlijk ook nog aansluiten. Op een boot is dat op de een of andere manier altijd veel meer werk dan dat we denken.
De kaartplotter komt buiten te staan, dat betekent een nieuw stopcontact (3-polig ipv 2-polig), nieuwe draad trekken, het plafond eruit, een plek bedenken om de steun te plaatsen, grounddraad trekken en natuurlijk testen. Al met al zijn we er een bijna een dag mee bezig. Het resultaat is een mooi plekje en heel belangrijk weer een item van de todo-lijst.

Geplaatst door Joke op 10 april 2012
6 april 2012 22:15
Alphen a/d Rijn

Beluga verlaat voor enige tijd de haven aan de Westeinder plassen.
Op maandag worden we verwachten in Alphen a/d Rijn bij de mastenmaker. Er wordt een versterking aan de onderwanten toegevoegd (hierover later meer), een extra oog voor de fokkeboom geplaatst en nog een paar kleine klusjes gedaan. Zondag varen de mannen de boot naar Alphen, het is een koude dag en de rest van de week blijft dat zo.

Dapper werken we door aan onze eigen klussen, zolang we in beweging blijven gaat het wel. We zijn vorige week behoorlijk verwend en vinden de huidige temperaturen van 8-10 graden maar helemaal niks.
Johan maakt de rand rond het voorluik af en Joke is bezig met tapijt plakken in de achterhutten, de achterwand was ooit bekleed maar dat was door de vorige eigenaar verwijderd en er was nooit meer iets aan gedaan. Een nieuw tapijtje staat prachtig en de afwerklatjes kunnen eindelijk weer op hun plek. Het resultaat van beide klussen ziet er prachtig en strak uit.


Geplaatst door Joke op 6 april 2012
1 april 2012 22:14
Mooi weer klussen

Afgelopen week was het prachtig weer. Tijd voor enkele buitenklussen dus.
Het voorluik is niet waterdicht, dat hoeft ook niet helemaal want het is de ankerbak. Maar zoals het nu is kun je een vinger langs de zijkant erin steken, dus vele emmers zeewater erin is ook niet de bedoeling. Tijd voor een goede oplossing. Na enig brainstormen besluiten we om oude teakbalkjes te hergebruiken. Deze zaten als deurkozijn in de openingen van de achterhutten, schots en scheef, veel te wijd en met te veel ruimte. Die hadden we er bijna twee jaar geleden al uitgehaald, maar gelukkig nog bewaard.

Johan wil een doek maken die het luik gaat afdekken, zoals dat op oude vrachtschepen heel lang geleden gebeurde. Er bestaat zelfs een woord voor, waarvan ik nog nooit had gehoord. Persenning, even googlen levert de volgende uitleg op: (spelling van 1858) het gepikte zeil of wasdoek, hetwelk over de luiken van een schip gelegd wordt. Om het zeil te kunnen bevestigen worden er eerst nog sponningen in de balkjes gefreesd. En daarna weer passen en meten. Op vrijdagmiddag zijn we zover dat de balkjes droog geschroefd kunnen worden.

Tussendoor wordt de nieuw te maken fok opgemeten, de kaartplotter getest en tapijt gesneden voor de achterhutten. Een aangenaam (qua weer) en nuttige (qua klussen) week dus, daar willen we er nog wel een paar van!


Geplaatst door Joke op 1 april 2012
23 maart 2012 21:17
Bilge systeem

Deze week gaan we een bilge systeem aanleggen. Als er om wat voor reden dan ook water in de boot komt dan moet het water zo snel mogelijk weer uit de boot gepompt kunnen worden. Momenteel liggen er alleen losse pompen met verroeste stekkertjes, te korte draden en dichtgedrukte slangen in het laagste deel van de boot. Totaal niet geschikt voor een serieuze tocht.
We bedenken zowel een elektrisch als handmatig systeem. We kopen 11 meter nieuwe slang en gaan aan de slag met gaten boren, slang doorvoeren, beluchter monteren en elektriciteitsdraden aansluiten.

Joke is ondertussen bezig met mallen te maken voor de wanden van de achterhutten en het toilet te demonteren nadat we een lekkage hebben ontdekt. Een nieuwe kitlaag en vernieuwde rubbers moeten ervoor zorgen dat het toilet lekvrij is, volgende week maar eens testen.Vrijdagmiddag is het zover, het nieuwe bilge systeem kan getest worden. Er zit echter te weinig water in de bilge, dan maar voor een keer het water in de boot pompen (beetje tegenstrijdig). Als Johan de achterste pomp aanzet komt er een flinke straal water uit de oude hergebruikte motoruitlaat. Het nieuwe systeem is na verdere inspectie op lekkage helemaal goedgekeurd.

Even later zitten we tevreden in het zonnetje de volgende klus op de lijst door te spreken.

Geplaatst door Joke op 23 maart 2012
17 maart 2012 23:06
Lang leve internet

Joke brengt heel wat uurtjes door op internet. Marktplaats afstruinen, blogs lezen, forums raadplegen en sinds kort ebay raadplegen.
Op de boot willen we een goede wifi-antenne zodat we makkelijk kunnen internetten als we ergens voor anker of in een haven liggen. Nu zijn er in Nederland antennes te koop, maar die hebben niet zoveel vermogen dankzij de Nederlandse wet. Via ebay scoren we een stevige jongen voor nog geen 40 euro, die na 10 dagen keurig vanuit Shanghai aankomt. Een korte test vandaag heeft bewezen dat hij het prima doet.

Verder hebben we via internet een stoffeerder gevonden in Lelystad, volgens recensies op een zeilersforum leveren ze prima werk. De huidige rugkussens geven geen steun en vooral Johan heeft daar erg veel last van. Echt goed zitten kunnen we niet en voor een zeekooi zitten de eindstukken behoorlijk in de weg.
Zaterdag worden de maten opgemeten en alle kussens meegenomen. Zo weer een knoop doorgehakt.

Geplaatst door Joke op 17 maart 2012
13 maart 2012 22:26
Tafels etc.

De kajuittafel is de afgelopen weken flink onder handen genomen door Johan. Van oorsprong is het een blad zonder randjes, als we even scheef gaan dan valt alles van tafel. Ook vinden we hem te groot, de zaag erin dus. Nu is de tafel inklapbaar met mooie randjes en uitgeklapt prima geschikt om te eten. Een hele verbetering, nu kunnen we ook veel makkelijker de banken instappen.Een tijdje geleden hebben we een tafel voor buiten in de kuip op de kop getikt via marktplaats. Helemaal top en precies de goede maat. We zien onszelf al zitten met een wijntje en boekje in een prachtige ankerbaai.

Verder nog wat andere gelakte dingen monteren, zoals tandenborstelplankje, keukenrolhouder en de iPad-houder. De iPad is dan op te laden terwijl hij stevig in zijn houder zit, nu alleen nog even een stopcontact maken.

Vandaag is het droog, dus kunnen we rustig de ankerlier monteren. Tijdens het optillen uit de kar vliegt er een kunststof ring in de haven (oops), gelukkig hebben we de oude ringen nog. De ankerketting past keurig en de lier loopt heerlijk soepel.

Geplaatst door Joke op 13 maart 2012
12 maart 2012 22:02
Klussen

Heel af en toe is het al lente-achtig weer.
Tijd voor weer een serie klussen deze week. Op weg naar de boot eerst even langs de Aldi voor een lading verhuisdozen om straks spullen in op te slaan. Zouden 20 stuks genoeg zijn? Waarschijnlijk niet, maar het is een begin.

Johan gaat vandaag het radarscherm aansluiten, dat betekent weer draden trekken en aansluiten. Tussendoor is Joke bezig met de vloerbedekking, als Johan even van zijn plek wegloopt gelijk weer passen en nog een beetje bijsnijden. Het staat erg mooi en warm die rode kleur. Nu nog klittenband eraan bevestigen tegen het wegglijden en opzoek naar iemand die de randen kan voorzien van een festonsteek.

Eind van de middag doet het radarscherm het, Johan herkent gelijk de contouren van de Westeinderplassen. Woohoo, na 3 jaar werkloos in huis te hebben gestaan nu helemaal klaar. Zo, dat is weer een grote klus die van de lijst afkan!

Geplaatst door Joke op 12 maart 2012
11 maart 2012 21:12
Filmpje Hiswa

Al surfend op internet kom ik een filmpje tegen die gisteren op de Hiswa is gemaakt.
Tot mijn verbazing komen Tim en Johan volop in beeld, tussen 2:40 en 2:46. Bas is wat moeilijker te vinden, hij zit onder de arm van iemand die een foto gaat maken. Joke zat prinsheerlijk verderop in het publiek op een stoel maar helaas niet in beeld.

Titel van het filmpje:
Laura Dekker en Henk de Velde samen in het Zeiltheater tijdens de Hiswa. Twee solozeilers in gesprek.Om het filmpje op youtube te bekijken, klik op deze link.

Geplaatst door Joke op 11 maart 2012
10 maart 2012 21:39
Naar de Hiswa

Vandaag zijn we met z'n vieren naar de Hiswa geweest, alvast een beetje in de vertrekkerssfeer komen. We gaan ons orienteren op een nieuwe fok, hebben nog wat technische vragen over het opladen van de accu's en natuurlijk willen we Laura Dekker zien.
We zijn nog maar net binnen als we bijna omver worden gelopen door een beroemde hond, Bas ziet meteen dat het Spot is, de hond van Laura. In 2008 zijn Johan en Tim ze allebei al een keer tegengekomen in Kudelstaart aan de Westeinder. Johan was toen al onder de indruk van haar voorbereiding van de tocht naar de Wadden die ze destijds ging maken. Sinds ze in het nieuws is gekomen volgen we haar op de voet, we hebben veel respect voor haar prestaties.

We zien heel wat mooie, bijzondere en vooral prijzige boten. De jongens wijzen ons op een wel heel erg nederlands model, kompleet met hollandse tegeltjes.

Het interview van Henk de Velde en Laura Dekker trekt veel belangstelling. Na afloop tekenen we in op haar nog te verschijnen boek en heeft ze nog wat schooltips voor Bas. Een leuke spontane meid die weet wat ze wil, we vinden het gaaf om haar ontmoet te hebben.

De jongens gaan aan het eind van de dag een proefduik maken. Ze vinden het helemaal geweldig en denken erover om nog voor vertrek een cursus te gaan doen. Met het schoonmaken van het onderwaterschip tijdens de reis komt het wel goed dus.Moe, maar voldaan gaan we weer terug naar huis en onderweg wordt er nog veel nagepraat over Laura en het duiken. We zijn weer wat wijzer en onze koudwatervrees is ook een stukje kleiner geworden. Zoals Henk de Velde en Laura zeiden: laat je droom uitkomen, gewoon gaan!

Geplaatst door Joke op 10 maart 2012
6 maart 2012 17:47
Hoesje knutselen

Johan maakt uit een oud zeiltje een hoesje voor de ankerlier. Het gaat helemaal volgens plan totdat hij een stuk stof onder de naaimachine legt die hij eerst op elkaar heeft geplakt. Het gevolg is dat het plaksel aan de naald gaat kleven waardoor de draad niet meer soepel in de stof steekt. Telkens loopt de naaimachine vast, na enig gemopper en nog een paar keer proberen komen we daar dus achter. Ach weer wat geleerd, smallere stukken plakken dus de volgende keer (als die er nog komt, voegt Johan toe met een 'dit is niets voor mij'-gezicht). Het voorlopige resultaat ziet er prima uit, alleen nog wat ogen erin en de laatste naadjes met de hand doen.

Geplaatst door Joke op 6 maart 2012
23 februari 2012 23:37
Tijdens je vakantie toch naar school

Bas heeft voorjaarsvakantie dus een mooi moment om naar de Wereldschool te gaan. De wereldschool verzorgt afstandsonderwijs, zodat Bas tijdens de reis toch gewoon 5 VWO kan volgen. We worden ontvangen door twee enthousiaste medewerkers die allerlei uitleg en antwoord op onze vragen geven. Bas gaat 40 weken les volgen voor alle vakken, waarbij wij als ouders gaan optreden als coach.

We krijgen zelfs nog een rondleiding door het magazijn, Bas krijgt de boeken van 5 VWO te zien. Van elk vak is een map met begeleidend schrijven die de hele stof uitlegt. Bas ziet de voordelen van zelfstudie wel zitten, vanuit je bed zo achter de boeken kruipen en voor sommige vakken waarschijnlijk sneller klaar zijn dan op school.

Geplaatst door Joke op 23 februari 2012
21 februari 2012 23:27
Flessenpost van Nauticlink

He kijk nou, roept Johan. Tot zijn stomme verbazing ziet hij opeens ons als zeilfamilie in de Flessenpost van Nauticlink staan. Zowel via de mail als op hun site zien we onszelf en Beluga terug met wel hele leuke lovende woorden erbij. Tjonge we worden er verlegen van en zijn stiekem ook wel trots op onszelf.

De tekst op de website van Nauticlink:
In 'Net Ontdekt' vindt u opmerkelijke links en gemakkelijke, begerenswaardige of praktische spullen om mee het water op te gaan. Of bootzaken voor op de wal - want ook dát bestaat. Eigenlijk vindt u er alles wat varen leuk maakt en uw nautische interesse aanspreekt. Van kitsch tot vaarkunst.
Het complete artikel is te vinden via onderstaande link, helemaal onderaan staan wij: Klik hier voor de complete Net Ontdekt

Geplaatst door Joke op 21 februari 2012
19 februari 2012 22:56
Meteorologie voor vertrekkers

Vandaag met z'n tweeen een meteo cursus voor vertrekkers gevolgd in Almere. Joke was in december al twee dagen op een beginnerscursus geweest en Johan gisteren op een opfriscursus. De enthousiaste docenten gaven heel down to earth les. Conclusie voor onszelf is dat we al heel goed op weg zijn en prettig om te zien dat er verschillende puzzelstukjes op zijn plek vallen. Met een dikke map vol met voor ons nu begrijpbare termen als convergentie, roosterpunten, anti-cyclonaal, ITCZ, cloudclusters etc gaan we weer vol goede moed naar huis.

Geplaatst door Joke op 19 februari 2012
14 februari 2012 20:29
Dooi….lekkage

Nu de dooi is ingetreden wordt het weer tijd om eens bij de boot te kijken. Ze ligt nog steeds stevig vast in het ijs. De afsluiters, motor en toilet zien er keurig uit. Echter in de achterhutten zien we toch wel behoorlijk wat water liggen, er hangen druppels aan het plafond. Toch maar het (gelukkig demontabele) plafond losschroeven. De aansluiting van de afvoerpijp in de kuip blijkt te lekken, Johan had al gezien dat de afvoer in de kuip niet doorliep.

Bij nader onderzoek blijkt de afvoerpijp bevroren te zijn, waardoor het water niet weg kan. Met fohn en stok is het ijs na een half uurtje zodanig gesmolten dat het water weer kan weglopen en de lekkage is voorlopig verholpen. De totale lengte van het ijs blijkt 50 centimeter te zijn, hmm toch wel heel wat meer dan we verwacht hadden. Maar goed dat we dit verholpen hebben, want elke regenbui zouden we terugvinden in de boot en het ijs is niet zomaar verdwenen.
Nu alleen nog wachten op het voorjaar om de lekkage definitief te verhelpen.

Geplaatst door Joke op 14 februari 2012
4 februari 2012 20:11
IJs- en ijskoud

Zaterdagmiddag gaan we met z'n allen even naar de boot om te kijken hoe ie erbij ligt met dit koude weer.
We staan er versteld van dat de hele Westeinder al bevroren is, mensen zijn al aan het schaatsen. Onze boot ligt muurvast in het ijs er zit geen enkele beweging in. Twee weken geleden hadden we dit ook niet kunnen bedenken.

De jongens zijn stoer en gaan zelfs op het ijs in de haven lopen. We zien in de verte ijszeilers die liggen te wachten op een beetje wind. Toch nog een echte oerhollandse winter dus.


Geplaatst door Joke op 4 februari 2012
2 februari 2012 19:39
Pakketje uit Schotland

Vandaag is de gereviseerde ankerlier weer terug uit Schotland. John heeft gewerkt bij Simpson & Lawrence en heeft nu een eigen bedrijfje die de oude ankerlieren weer helemaal werkend en netjes maakt. Zo ook onze ankerlier, hieronder een voor en na fotootje. We herkennen hem bijna niet meer terug.

Helaas is het te koud en morgen gaat het sneeuwen, dus we moeten nog even wachten voor we de ankerlier weer aan boord kunnen monteren.

Geplaatst door Joke op 2 februari 2012
31 januari 2012 23:00
Dagje treinen

Via marktplaats hebben we de ideale generator gevonden, het enige nadeel is dat de verkoper in Dokkum woont. Na het nodige bieden en onderhandelen zijn wij de nieuwe eigenaar, alleen nog even naar Friesland om hem op te halen. Via hetzelfde marktplaats scoort Joke een goedkoop dagretour, dus hup met de trein naar Veenwouden (eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord).

Enige nadeel is dat ik een uur vertraging op de heenweg heb opgelopen, voordeel is dan wel weer dat mijn boek uit is en het onderdeel stroomvoorziening afgevinkt kan worden op de lange todo-lijst.

Geplaatst door Joke op 31 januari 2012
24 januari 2012 22:53
Radar op de paal…..een hele mijlpaal

Vandaag hebben we eindelijk de radar op de boot geinstalleerd. De doos met nieuwe radar stond al ruim drie jaar in de huiskamer te verstoffen. Elke keer hadden we een andere klus die voorging (die ook nog eens uitliepen), daarna moesten we nog een radarpaal opscharrelen en toen die eindelijk stond kon de radar erop. Jippie weer een hele mijlpaal dus.


Nadat de radar veilig op de paal stond moest de rest van de kabel met bijbehorende dikke stekker nog naar binnen geleid worden. Dat kostte ons nog ruim een half uur pielen met lintjes, draadjes een hoop heen en weer jutteren maar uiteindelijk schoot de stekker door het gaatje de achterhut in. Nu nog een plekje bepalen voor het radarscherm, wordt vervolgd.

Geplaatst door Joke op 24 januari 2012
19 januari 2012 17:40
2012 een spannend jaar

Een spannend jaar is begonnen voor ons, 2012 het jaar van onze reis. We zijn erg benieuwd hoe, wat, waar en wanneer. Volgens Tim is een ding duidelijk, als de wereld in december 2012 vergaat, dobberen wij rustig ergens op de oceaan.

Het is even stil geweest, maar toch hebben we niet helemaal stil gezeten. De Beluga-bemanning heeft kerstvakantie gevierd, lekker knus thuis. Bezinnen en nieuwe ideeen laten broeden voor het nieuwe jaar. We hebben Beluga gecheckt na elke storm en ze lag er steeds keurig en tevreden bij.

Eind november, begin december zijn we bezig geweest met het monteren van de radarpaal. Tijdens de mist waren we bezig met opmeten, helaas waren we het fototoestel vergeten. Was wel een heel toepasselijke foto geweest.

Geplaatst door Joke op 19 januari 2012
15 november 2011 16:41
Ankerlier

In de zomer hebben we onze ankerlier getest en deze beviel prima, alleen zit er een hikje in en de ankerketting past niet helemaal.
Nu zijn er mensen die vinden dat we beter een electrische ankerlier kunnen nemen, maar meestal geven die toch na verloop van tijd storing. Internet afstruinen levert geen goede tweedehands op, of ze zijn te oud, te groot, te weinig trekkracht etc. Bovendien gaan de jongens voorlopig mee, dus aan spierkracht geen gebrek (vindt de kapitein). Conclusie wij willen met de huidige ankerlier blijven varen.

Na het nodige speurwerk op internet blijkt dat wij een 8 mm kettingschijf (volgens britse opgave) hebben en dat er drie amerikaanse, 2 britse en nog onze europese din 766 kettingmaat bestaat. Tja, geen wonder dat ie niet helemaal past.
Johan heeft contact met iemand in schotland die de oude Simpson & Lawrence ankerlieren reviseert, na wat heen en weer mailen besluiten we om hem op te sturen naar schotland. De ankerlier van dit type dateert volgens hem uit 1976, dus al 35 jaar oud. Als ie na revisie nog eens 35 jaar meegaat dan zijn wij al lang uitgezeild denk ik.
Even uitzoeken hoe en wat en welke pakketdienst het goedkoopst is. Tot 20 kg kan ie verstuurd worden via TNT voor een paar tientjes. Na stevig in pakken blijkt ons pakket precies 19,98 kg te zijn, prima uitgekiend dus.

Geplaatst door Joke op 15 november 2011
4 november 2011 19:38
Nazomer

Vandaag alweer zo'n mooie dag met warme wind en veel zonneschijn. Lekker klussen op de boot dus. En lunchen in het zonnetje, in mijn t-shirt drink ik het laatste pakje sap leeg die we hadden ingeslagen voor de vakantie. Zo willen we elke dag wel naar de boot!

Geplaatst door Joke op 4 november 2011
2 november 2011 20:12
Winterklaar

Het is prachtig weer deze week, het lijkt bijna wel zomer.
Mooi moment om de boot eens goed schoon te maken. Johan is binnen bezig om de elektriciteitskabels netjes op te hangen en weg te werken (een van de vele punten op het lijstje). Joke maakt de banken en de kuip schoon, was wel hoog tijd want het water blijft wel erg lang in de verstopte afvoerputjes staan.

De vallen hebben we zoveel mogelijk opgebost en in een oude zeilzak gestopt, deze vastgebonden aan de mast. Als het nu waait is het in de boot lekker rustig, geen tikkende vallen of lijnen meer.

Een paar dagen later nog even de motor, toilet en watertanks winterklaar gemaakt. Met handige tips van Harry, is de motorklus in 5 minuten klaar. Zo wij zijn klaar voor de horrorwinter, die sommige meteo-diensten deze week voorspeld hebben.

Geplaatst door Joke op 2 november 2011
21 oktober 2011 23:13
Waterkampioen 20 oktober 2011

Deze week staan de jongens in de Waterkampioen, met hun interview van de reddingsvlot experience. Bas leest het bericht, "hmm, zo hebben wij dat echt niet gezegd hoor". Maar hij vindt het wel leuk dat hij er samen met Tim in staat, met foto en tekst. Johan en Tim zijn nog een paar dagen weg, leuke verrassing voor als ze terug komen dus.

Het hele verhaal uit de Waterkampioen van deze week is hier te lezen:
Het artikel uit de Waterkampioen

Geplaatst door Joke op 21 oktober 2011
12 oktober 2011 23:32
Dagje Enkhuizen

Vandaag op weg naar Enschede, we gaan op bezoek bij mensen die nog wat spulletjes te koop hebben. We zijn in contact met ze gekomen omdat ze ook kaarten en pilots hadden, maar die waren al verkocht. Wat heerlijk om weer verhalen te horen, nu van al wat oudere mensen. Gewoon doen waar je zin in hebt, je niet laten opjagen en lekker genieten van de reis. Gewoon hollandse nuchterheid dus. We gaan naar huis met een duiksetje, reserve-anker, waterdichte tasjes en een onderwater video-cameraatje. Voordat we weggaan krijgen we nog een rondleiding in de Zeevaartschool, wat een geweldige sfeer hangt daar en wat een prachtige bibliotheek met allerlei scheepsboeken. Voldaan gaan we weer naar huis. Misschien toch ook maar een keer gaan studeren in Enkhuizen, al is het alleen maar voor de prachtige ambiance daar.

Geplaatst door Joke op 12 oktober 2011
 
   

Design: Sail-Beluga.nl - Copyright: Sail-Beluga.nl -